Rygning skal være forbudt på efterskoler

Regeringen har en ny rygelov i støbeskeen, der blandt andet vil forbyde rygning på ungdomsinstitutioner

Forhandlingerne om en ny lov, der blandt andet vil stramme kravene til rygning på landets uddannelsesinstitutioner, går i gang i løbet af de næste par dage.

Det oplyser fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og understreger, at der vil være et særligt fokus på de helt unge rygere.

- Jeg synes, det vigtigste er, at vi får en bedre rygelov, end vi har i dag. Unge skal ikke i kontakt med passiv rygning i deres dagligdag, siger Pia Olsen Dyhr.

Ifølge ministeren skal loven blandt andet sikre, at det bliver forbudt at ryge på ungdomsinstitutioners område for unge under 18 år.

De må altså hverken pulse løs inde eller udenfor, så længe de er på for eksempel efterskolens område. Indtil nu har aldersgrænsen været 16.

På ungdomsinstitutioner for børn over 18 må der kun ryges udenfor, og rygeforbuddet vil gælde alle, der bruger institutionerne.

Indtil nu har man ellers kunnet indrette rygerum, som elever og studerende kunne bruge, men det skal altså være slut.

- Jeg synes, det er meget ambitiøst, siger ministeren om lovforslaget og fortsætter:

- Nu må vi se. Vi skal til at forhandle, og jeg vil gerne have et bredt forlig. Udfordringen bliver at gøre noget ved det problem, vi har med unge, siger hun.

Ministeren referere til en undersøgelse, der viser, at antallet af 15-årige, der begynder at ryge, er det samme i dag som i 2006.

Der har lydt kritik af loven, der blandt andet ikke lægger op til at stramme reglerne for restauranter, barer, diskoteker og caféer, hvor rygning er tilladt, så længe arealet er under 40 kvadratmetre.

Men Pia Olsen Dyhr afviser, at loven er uambitiøs.

- Det væsentlige for os er, at unge melle 16 og 18 også bliver dækket af loven. Vi er ambitiøse der, hvor problemet er, og ikke på alle mulige andre områder, siger hun.