Minister: Ingen skal sove ude i kulden

Organisationer kan søge om penge til flere nødherbergs-pladser til hjemløse i kulden, fastslår Hækkerup

Socialminister Karen Hækkerup (S) fotograferet inden i varmen. (Foto: Niels Christensen)
Socialminister Karen Hækkerup (S) fotograferet inden i varmen. (Foto: Niels Christensen)

Ingen hjemløse skal være ude i kulden om natten. Er der brug for flere pladser til nødovernatning, kan organisationerne, der driver herbergerne, søge om flere penge.

Det siger social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Hvis organisationerne vurderer, at de har behov for at oprette flere nødovernatningspladser end de cirka 200, der allerede er givet tilsagn om via puljen, så vil jeg opfordre dem til at søge om flere midler til flere pladser hurtigst muligt.

Læs også: Kirke åbner for frysende hjemløse

- Ingen skal stå uden mulighed for nødovernatning, også selvom de ikke har lovligt ophold. Det er derfor satspuljepartierne har afsat midler til nødovernatning, siger Karen Hækkerup.

Udenlandske hjemløse må ikke sove på etablerede herberger i hovedstadsområdet. De er forbeholdt danskere. Derfor søger de til to nødherberger: Nattely i Bavnehøj Kirke på Vesterbro og Den Kolde Næse på Amager. Men de må afvise hjemløse hver aften, fordi der er mangel på senge.

De to herberger huser tilsammen højst 50 overnattende personer. Det svarer ifølge Kristeligt Dagblad til hver 10. af de 500 udenlandske hjemløse, som menes at bo i København. Resten af dem må sove i parker og på gaden.

TV: Dødeligt vintervejr i Europa

Nogle menes at opholde sig illegalt i Danmark. Og kulden får dem til at søge mod herbergerne. Social- og integrationsministeren slår dog fast, at hvis hjemløse udlændinge ikke har lovligt ophold i Danmark, så skal man ikke være i Danmark.

- Det må politiet og udlændingemyndighederne følge op på, hvis der - som organisationerne hævder - er tale om så mange uden lovligt ophold i Københavnsområdet.

- Løsningen er ikke at ændre den danske sociallovgivning, så vi risikerer at tiltrække endnu flere personer til landet uden lovligt ophold.

- Jeg vil mødes med en række af de frivillige organisationer i næste uge og lytte til deres bekymringer og synspunkter, siger social- og integrationsminister Karen Hækkerup.

0 kommentarer
Vis kommentarer