Ekspert: Folketinget er en abeflok uden leder

Der er ikke etableret et klart magthierarki i Folketinget, og derfor voksenmobbes der i stor stil

Folketingsmedlemmerne er frustrerede, mener Per Hulstrøm (Privatfoto)
Folketingsmedlemmerne er frustrerede, mener Per Hulstrøm (Privatfoto)

Voksenmobning finder sted i næsten alle virksomheder, men nu har fænomenet også fundet vej til Folketinget. Det mener psykolog Per Hulstrøm, der er ekspert i mobning.

LÆS OGSÅ:

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen vogtede fra sin plads på oppositionsrækkerne på statsminister Helle Thorning-Schmidt under åbningsdebatten i oktober. Ved siden af  var Venstres politisk ordfører Ellen Trane Nørby flittig med forberedelsen af næste spørgsmål. (Foto: Fra Folketingets tv) Dansk politik - 2. feb. 2012 - kl. 09:48 Engell: - Unge MF'ere mangler debatkultur

- Ud fra de ting, jeg har set, synes jeg godt man kan sige det. Det er nøjagtigt de samme funktioner, som særligt er i spil i kriseramte virksomheder. Man bliver presset og derfor mere kortluntet. Det kommer til udtryk ved, at man vil positionere sig selv og gøre andre til syndebukke, fortæller mobbe-eksperten.

En af forklaringerne på mobningen er, at der ikke er etableret et klart magthierarki i Folketinget efter valget.

- Den gamle adminstration har haft magten i mange år, og lige pludselig er der nogle nye, som har flertal. Men oppositionen har medvind i meningsmålingerne, så de prøver at udfordre magtbalancen. Det aspekt er nøjagtig ligesom, når gorillahannen er blevet svag. Der vil altid være en stor urolighed, når lederen er blevet skiftet ud.

LÆS OGSÅ:

Se også: Lars Løkke har genoplivet alfahannen

Ifølge Per Hulstrøm er det ikke kun den generelle tone i Folketinget, der bærer præg af mobning. Også når Helle Thorning-Schmidt gang på gang skal svare på samrådsspørgsmål, som oppositionen allerede kender svaret på, er det udtryk for en form for ritualiseret mobning.

- hvilket signal sender det til danskerne, at deres politikere mobber og råber i munden på hinanden?

- Det er selvfølgelig uheldigt, på samme måde som når forældre er dårlige forbilleder. Men det overrasker mig ikke, at vi ser mere mobning. Det kan nemlig give nogle fordele. Der er sikkert også nogle, der får gavn af det. Så på den måde er det et skjult psykologisk spil, som man særligt ser i større grupper af mennesker.

LÆS OGSÅ: .

Se også: Vil Lars Løkke lufte alfahannen i aften?

0 kommentarer
Vis kommentarer