Annonce:
Annonce:

Thorning: - Næppe dansk EU-afstemning

Ugens pressemøde i Statsministeriet indledt med kriminel lavalder og knivlov, men statsministeren fik lov til at tale om EU

Helle Thorning-Schmidt, kommende EU-formand, smilede stort, da hun sammen med bl.a. kollegerne fra Estland og Storbritannien - estiske Andrus Ansip til venstre og britiske David Cameron til højre - stillede op til 'familiefoto' i Bruxelles i sidste uge. I dag er smilet nok knap så bredt. (Foto: AP)
Helle Thorning-Schmidt, kommende EU-formand, smilede stort, da hun sammen med bl.a. kollegerne fra Estland og Storbritannien - estiske Andrus Ansip til venstre og britiske David Cameron til højre - stillede op til 'familiefoto' i Bruxelles i sidste uge. I dag er smilet nok knap så bredt. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Politik

Statsminister Helle Thorning-Schmidt indledte i dag sit ugentlige pressemøde med at præsentere tre lovforslag om retspolitik:

Nu kommer ændringen af den kriminelle lavalder fra 14 til 15 år, ændring af knivloven, så den rammer knive i nattelivet og ikke helt almindelige menneskers behov for at have en kniv ved hånden, og endelig en udvidelse af brugen af samfundstjeneste i stedet for frihedsberøvelse i sager om f. eks. tyveri og bedrageri - men udtrykkeligt ikke i voldssager.

EU fylder i kalenderen
Men Helle Thorning-Schmidt er nu bare 19 dage fra at være formand for EU. Den kommende opgave fylder enormt i hendes kalender - i går var hun i Portugal og Italien for at møde kolleger og forberede sig - og hun brugte også sin indledning på pressemødet til en gennemgang af sidste uges beslutninger i Bruxelles og deres konsekvenser - i EU og i Danmark.

Annonce:

- Jeg vil have svært ved at se, at de kan føre til dansk folkeafstemning, for de er ikke i strid med vores forbehold, sagde statsministeren blandt andet.

- Vi vurderer heller ikke, at vi kommer i konflikt med paragrafferne om afgivelse af suverænitet, tilføjede hun på et senere spørgsmål. Læs mere her.

Aftalen ikke formuleret færdig
- Men aftalen vil også være med til at sætte betingelser for dansk finanspolitik - omverdenen må ikke tro, at der er andre standarder for dansk finanspolitik, end for omverdenens, understregede Helle Thorning også. Læs mere her.

Statsministeren forklarede i øvrigt, at der vil gå tid, inden der er fuldt overblik over aftalens indhold og konsekvenser - i øjeblikket arbejder EU-systemet på at sætte ord på det, som de 17 eurolandes ledere enedes om på den kaotiske fredag nat.
Læs: van Rompuy: Pagten klar til marts 2012

Annonce:

Forudsigelige spørgsmål
På forhånd har Helle Thorning måttet regne med, at EU-sagen ville ligge over Spejlsalen som endnu en af de ubehagelige stinkere, som har plaget S-R-SF-regeringen, stort set hver dag siden dens tiltræden.

Og første spørgsmål var da også, om statsministeren i sin vurdering af aftalen er enig med SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal?

For i stedet for at få spørgsmål om euro-pagtens indhold og resultatet af de mange møder i udlandet kunne Thorning regne med, at medierne ville spørge nysgerrigt ind til, hvorfor danske regerings-udmeldinger om resultatet af det kaotiske topmøde i Bruxelles torsdag og fredag i sidste uge på det nærmeste overgik mødes i kaos.

Til spørgsmålet svarede statsministeren, at kickstarten, som regeringen vil gennemføre, ikke er i strid med aftalen.

Annonce:

Intern afklaring i regeringen
Et ministermøde i formiddag har - forhåbentlig for de implicerede - afklaret, hvad de tre regeringspartier egentlig mener, Danmark skal gøre. Om Helle Thornings afventen, Villy Søvndals mere klare begrænsninger i tilslutning eller Marianne Jelveds rasende afstandtagen fra Søvndal tegner butikken.

Statsministeren gik på pressemødet ikke nærmere ind på de uenigheder, som er gået forud, og som journalisterne også spurgte til. Hun fremlægger regeringens holdning, erklærer hun!

Det samme emne vil i hvert fald oppositionens medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn og Folketingets Europaudvalg, som i eftermiddag efter tur mødes for at høre Thorning-Schmidt afrapportere fra topmødet, helt sikkert også gerne høre om.

Ja, Stephen og jeg er gift
Helle Thorning lykkedes nogenlunde med at holde pressemødet på det spor, som hun selv ønskede - EU.

Et enkelt spørgsmål om hendes skatteforhold og den undersøgelseskommission, som skal køre om den, lykkedes det hende at affeje med en smilende erkendelse af, at ja, hun har to børn, og ja, hun blev gift med Stephen Kinnock i april 1996 - det fremgår nemlig, fortalte en spørger, af dokumenter i sagen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

DAGENS EKSTRA BLADET+

Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: