Kontroversielle Thorning-møder mørkelagt

Der er hverken taget notater eller referater af møder om Helle Thornings mands skattesag. Det er usædvanligt, vurderer professor.

Peter Loft deltog i fem møder med direktør i Skat København, Erling Andersen. (Foto: Jan Grarup)
Peter Loft deltog i fem møder med direktør i Skat København, Erling Andersen. (Foto: Jan Grarup)

Fem møder nåede departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, at holde med Skat København om Helle Thorning-Schmidts og hendes mands skattesag. Møderne har rejst spørgsmålet om, hvorvidt Loft har forsøgt at påvirke afgørelsen i den kontroversielle sag.

Offentligheden skal dog ikke regne med at få besvaret spørgsmålet gennem notater eller referater af møderne. For den slags er slet ikke foretaget.

Læs også: Departementschef undersøges i Thorning-sag

Det fremgår af en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået i direktør for Skat København Erling Andersens kalender.

'Det skal oplyses, at der ikke forefindes dagsordener, og at der ikke er ført notat eller referat ved møderne,' står der.

Usædvanligt
Ekspert i forvaltningsret ved CBS professor Claus Haagen Jensen understreger, at han ikke kan forholde sig proceduren omkring de konkrete møder. Men:

- Det er generelt usædvanligt, at der ikke tages referat af møder om nogenlunde vigtige emner, siger han.

- Hvis der kommer faktiske oplysninger frem af væsentlig betydning, så skal det noteres ned. Det fremgår offentlighedsloven, fortsætter Claus Haagen Jensen.

Vent på redegørelsen
Både departementschef Peter Loft og Erling Andersen fra Skat København skal nu redegøre for deres roller i skattesagen.

Læs også: Kontorchef: Loft bad mig overvåge Henriette Kjær-sag

Erling Andersen fortæller, at det vil indgå i hans redegørelse til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), hvorfor der ikke er taget referat af møderne.

- Men hvem traf beslutningen om, at der ikke skulle tages referat?

- Der er ikke truffet nogen beslutning om, at der ikke skulle tages referat. Men det har noget at gøre med, hvad man bruger sådan nogle møder til. Og det har noget at gøre med, hvor sagen er placeret henne, og hvem der træffer beslutning om, det er sagsbehandlermøde eller informationsmøder.

- Og det er lige præcist et vigtig omdrejningspunkt i forhold til de redegørelser, der skal laves, og derfor har jeg ingen kommentar, siger Erling Andersen.