Johannes unge væbnere i intern krig

Enhedslistens ungdomsafdeling går i opløsning. Stor gruppe melder sig ud af SUF

Det nyvalgte folketingsmedlem Rosa Lund forlader SUF, der indtil nu har været ungdomsorganisation for Enhedslisten (Foto: Mark Knudsen)
Det nyvalgte folketingsmedlem Rosa Lund forlader SUF, der indtil nu har været ungdomsorganisation for Enhedslisten (Foto: Mark Knudsen)

Blot en uge efter, at Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten fejrede en stor triumf ved valget, går partiets ungdomsafdeling i opløsning.

Interne stridigheder betyder, at en stor gruppe af unge socialister nu forlader Socialistisk Ungdoms Front, SUF.

Udbryderne, der kalder sig Enhedslisten Ungdom, har fået nok af Ungdomshus-kulturen i SUF med uformelle magtstrukturer. SUF har en kollektiv ledelse på 25 personer. Udbryderne vil have en mere effektiv ledelse.

- For at skabe en slagkraftig organisation, er vi nødt til at kunne give folk mandater til at træffe beslutninger på vegne af organisationen og tage ansvar, når der skal rykkes - og rykkes hurtigt. Det fungerer kun, hvis vi har en politisk valgt, daglig ledelse.

- Det kan ikke lade sig gøre i dag, fordi SUF er bygget op om, at medlemmerne handler individuelt efter interesser – og vi mister dermed styrken ved at være med i en landsorganisation, skriver udbryderne i deres manifest.

Blandt dem, der forlader SUF, er det nyvalgte follketingsmedlem. Rosa Lund. Hun ønsker dog ikke at udbyde hvorfor, da hun nu er valgt til Folketinget.

SUF har en samarbejdsaftale med Enhedslisten. Line Barfoed fra Enhedslistens hovedbestyrelse oplyser, at partiet løbende evaluerer samarbejdet. Hun kan derfor endnu ikke sige, om partiet for fremtiden vil samarbejde med den ene eller anden ungdomsorganisation.

Astrid Vang Hansen, der er blandt de 25 i SUF's ledelse, afviser blankt, at SUF skulle mangle slagkraf.

- Det er noget sludder. Vi har i forvejen en slagkraftig organiation, siger hun.

Hun ser oprøret som en lille gruppe, der er kommet i mindretal i SUF.

- Det er en ganske lille gruppe, der har været i mindretal om organisationsstruktur.

- Tror du, at Enhedslisten fortsat vil have en samarbejdaftale med SUF?

- Ja, jeg har ikke grund til at tro andet, siger Astrid Vang Hansen.

0 kommentarer
Vis kommentarer