Partiskat æder Søvndals ministerløn

Derfor ser han træt ud: Villy må årligt slippe over 180.000 kr. til SF og får en marginalskat på 83 procent

Så lidt har jeg tilbage. Villy Søvndal kommer til at aflevere en mindre formue i partiskat, når han bliver minister i den kommende regering. (Foto: Thomas Sjørup)
Så lidt har jeg tilbage. Villy Søvndal kommer til at aflevere en mindre formue i partiskat, når han bliver minister i den kommende regering. (Foto: Thomas Sjørup)

I SF har man sit helt eget 14 år gamle skattesystem, og det kommer til at koste Villy Søvndal og de andre kommende SF-ministre dyrt.

Når de klatrer over lønnen for et menigt folketingsmedlem, er der nemlig afregning ved kasse et: 25 procent af det beløb, der bliver inkasseret ud over folketings-lønnen.

Læs også:Johanne lyver om sin løn

For Villy Søvndal betyder det, at en større regning dumper ind ad døren sammen med ministertitlen.

Rykker han eksempelvis ind i Udenrigsministeriet, skal han hvert år aflevere 187.500 kroner i partiskat ud af sin ministerløn på 1,27 millioner kroner.

Voldsom marginalskat
Med til regnestykket hører, at Søvndal - som alle andre SF'ere i Folketinget - betaler fem procent i partiskat op til beløbet for den højeste SFindtægt som folketingsmedlem.

På den måde betyder det gamle regelsæt - fra en tid, hvor ingen SF'ere turde drømme om ministerposter - at Søvndal ender med en marginalskat, som vil få de fleste til at spærre øjnene op.

For lægger man den ekstra partiskat på ministerlønnen sammen med topskatten og millionær-skatten, så kommer Søvndal og de andre kommende SF-ministre op på en marginalskat på hele 82,9 procent. Det har Jyllands- Posten tidligere regnet sig frem til.

Søvndal kan slippe
Faktisk har Søvndal - i lighed med gruppeformand Ole Sohn - mulighed for at slippe for at blive pålagt den ekstra partiskat, når han bliver minister.

I SF's vedtægter står der nemlig, at partiets formand og folketingsgruppens formand helt er fritaget for at betale partiskat.

Årsagen er, at formanden og gruppeformanden i SF ikke modtager et løntillæg for deres hverv, som det er tilfældet i flere andre partier.

Læs også:Johannes dobbeltmoral får mig til at kaste op

Alligevel har Søvndal frivilligt valgt at spytte det store beløb i partikassen, når han træder ind i sit ministerium.

- Jeg vil have samme behandling som de andre SFministre.

Der skal ikke være nogen særbehandling som formand, forklarer Søvndal i en kort kommentar til Ekstra Bladet.