Thorning tager fejl i kritik af SP-penge

Socialdemokraternes kritik af regeringens udbetaling af SP-penge er skudt helt forbi, viser ny undersøgelse

Helle Thorning-Schmidt tager fejl i sin kritik af frigivelsen af SP-pengene. (Foto: Martin Lehmann)
Helle Thorning-Schmidt tager fejl i sin kritik af frigivelsen af SP-pengene. (Foto: Martin Lehmann)

Det havde ingen synderlig effekt på dansk økonomi, da regeringen og DF i 2009 frigav danskernes SP-opsparing i håbet om, at det ville sætte gang i danskernes forbrug.

Sådan har det gentagne gange lydt fra blandt andet Helle Thorning-Schmidt (S), når hun og andre socialdemokrater har kritiseret regeringens krisepolitik for at være forkert eller mangelfuld.

- Som mange økonomer og vi socialdemokrater advarede om, var effekten ringe. Danskerne holdt kloge af skade på pengene, mens væksten stille og roligt gik i sig selv.

Sådan skrev Thorning blandt andet i en kronik så sent som 11. august i Jyllands-Posten om den samlede udbetaling af i alt små 42 milliarder SP-kroner.

Men Thorning-Schmidt tager fejl.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Københavns Universitet og SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, skriver Information.

- Det overrasker mig egentlig, at den kritik kommer - for vores undersøgelse viser en ret stor effekt i forhold til det, man havde regnet med, siger en af forskerne bag undersøgelsen, professor Søren Leth-Petersen.

Han og hans kolleger har spurgt i alt 6000 danskere om, hvad de har brugt deres udbetalte SP-midler til.

Hele 60 procent svarer, at de har brugt dem til privatforbrug. Efter skatten var betalt, svarede det med andre ord til, at der blev pumpet op mod 16 milliarder kroner ud i den danske økonomi - svarende til en lempelse af økonomien på 0,9 pct. af BNP.

Dermed betød udbetalingen af SP-penge langt mere for økonomien, end de fem-seks milliarder kroner Finansministeriet selv regnede med.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skyder derfor tilbage på Thornings kritik:

- Ordningen har haft en meget større effekt, end vi selv regnede med. Men Helle Thorning-Schmidt prøver at vildlede vælgerne, siger han til avisen, som ikke mandag kunne få en kommentar fra Socialdemokraterne.