Nu holder Kina øje med Villy Søvndal

Hvad har den (muligvis) kommende udenrigsminister gang i, spørger en forbløffet og foruroliget Hans Engell efter SF-formandens udtalelser om Kina

Ikke mindst statsminister Lars Løkke Rasmussens møde med den daværende tibetanske eksil-leder Dalai Lama på Marienborg gjorde kineserne vrede, så Løkkes udenrigsminister Per Stig Møller måtte nærmest ned på knæ med en erklæring til Kina om, at Danmark respekterer landets grænser. SF var bag Møller - men nu lyder krigeriske toner fra SF-formand og - måske - kommende udenrigsminister Villy Søvndal. (Foto: Niels Hougaard)
Ikke mindst statsminister Lars Løkke Rasmussens møde med den daværende tibetanske eksil-leder Dalai Lama på Marienborg gjorde kineserne vrede, så Løkkes udenrigsminister Per Stig Møller måtte nærmest ned på knæ med en erklæring til Kina om, at Danmark respekterer landets grænser. SF var bag Møller - men nu lyder krigeriske toner fra SF-formand og - måske - kommende udenrigsminister Villy Søvndal. (Foto: Niels Hougaard)


Hans Engell giver hver dag i valgkampen et fingerpeg til den dovne eller travle vælger om, hvad man kan koncentrere sig om netop nu.

-Vi skal nok til at holde skarpt øje med landets kommende udenrigsminister!

Det foreslår ekstrabladet.dk's kommentator Hans Engell på dagen, hvor formændene for S, R og SF i Poltiken løfter sløret for deres fælles plan for den kommende eventuelle røde regerings udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Hård linje over for Kina
Det er ikke selve planen, som Hans Engell hæfter sig ved. Det er den bemærkning, som Villy Søvndal i Politiken kommer med om et af Verdens største lande, Kina. Søvndal annoncerer mod øst en hård linje over for Kina trods det mægtige riges altafgørende betydning for dansk eksport.

- Har Kina et problem med menneskerettigheder? spørger Politiken, Og Søvndal svarer:

- Det har de da. Det er oplagt, at der har været påpeget problemer i Tibet. Der har været påpeget problemer med politiske fanger. Og med retten til at ytre sig frit. Det er jo helt afgørende, at vi er i stand til at samarbejde med Kina , men samtidig kan pege på de områder, som vi synes kan forbedres i Kina . Og jeg tror, det er helt afgørende, at vi fører den kritiske dialog med Kina.

Bliver nærstuderet i Hellerup
- Jeg er ikke i tvivl om, at Villys udtalelser bliver nærstuderet i Hellerup på den kinesiske ambassade, siger Hans Engell.

- Men Søvndals bemærkninger bliver med garanti også læst med interesse af mange herhjemme - blandt andet nok af en hel den af den gruppe, som har stået bag udarbejdelsen af det fælles S-SF-R-udspil. For i den gruppe har Kina-politikken ikke været et tema til diskussion, garanterer ekstrabladet.dk's kommentator.

Villys egen udenrigspolitik
Nu er Villy Søvndal som bekendt ikke udenrigsminister endnu - SF er ikke engang i regering endnu. Men blandt dem, som mener, at valget ender med en regering med SF-deltagelse, tippes SF-formanden som Helle Thornings juniorpartner stadig oftest som udenrigsminister.

- Og så er det bemærkelsesværdigt og besynderligt, at Villy under valgkampen begynder at føre sin egen udenrigspolitik, fastslår Hans Engell. - Det er mærkværdigt, at vi på den ene side ikke skal bruge penge på krigsførelse, mens vi på den anden side lægger os ud med Kina.

Dag 1 på Asiatisk Plads
- Jeg kan godt garantere, at hvis Villy bliver udenrigsminister, vil han på Dag 1 i ministeriet på Asiatisk Plads blive belært af embedsmændene om, at Kina ikke bare er et meget stort land, men også et af verdens stærkeste vækstmarkeder, hvor Danmark allerede tjener milliarder af kroner. Og hvis Villy vil ud og rejse kritik af diktaturer og menneskeretskrænkelser, bør han se sig om efter et andet sted på kloden at indlede aktionen.

- Det virker rent ud amatøragtigt, nu da dansk Kina-politik omsider er kommet i nogenlunde faste rammer, at rejse diskussion om den.

Kovendingen før COP15
- Danmark har jo været på kraftig kollisionskurs med Kina, erindrer Engell. - Men da der blev kæmpet for, at Kina skulle komme til København til COP15-topmødet i 2009, fik Per Stig Møller som udenrigsminister tilslutning til en erklæring, hvor Danmark totalt afskrev Tibet som selvstændig enhed. Og det var med blandt andre SF's Holger K. Nielsens støtte i Udenrigspoltisk Nævn.

- Danmark lagde sig totalt ned her i en bovlam holdning, og det fik SF rigtig mange hug for. Nu vil Villy så genoplive tidligere tiders Kina-politik. Han kan faktisk blive en farlig mand som udenrigsminister.

Lyt til Lykketoft og Thorning
Hans Engell giver Villy Søvndal 100 procent ret i, at der er meget at kritisere Kina for.

- Ingen vil være uenig med ham i, at Kina er et diktatur med store problemer med menneskerettighederne. Men Villy bør nu læne sig lidt mere til f. eks. Socialdemokraternes tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, som jo er en af dansk politisk virkelige Kina-kendere, og til Helle Thorning-Schmidt, råder Hans Engell.

Ikke tirre kineserne
I Politikens treparts-interview med Thorning, Søvndal ogMargrethe Vestager i dag slår Helle Thorning da også fast, at hun ikke vil lade sin kommende udenrigsminister tirre kineserne:

- Jeg tror, kineserne er allermest optaget af, at vi anerkender kinesernes grænser og deres territorier. Og det har vi sagt, at det gør vi, siger S.formanden i interviewet.