Enhedslisten vil brandskatte de rigeste

Velstillede danskere får en ekstra regning på over syv milliarder kroner fra Enhedslisten

Johanne Schmidt-Nielsen (i den hvide skjorte) vil med Enhedslisten brandbeskatte de rigeste. (Foto: Jens Dresling)
Johanne Schmidt-Nielsen (i den hvide skjorte) vil med Enhedslisten brandbeskatte de rigeste. (Foto: Jens Dresling)

De rigeste danskere skal beskattes hårdere.

Det kræver Enhedslisten i sit valgudspil 'Et retfærdigt Danmark', som partiet fremlægger tirsdag på Christiansborg.

- Vi ruller skattelettelserne for de aller rigeste tilbage. De har fået enormt under VKO-regeringen. Så er der 7,3 milliarder kroner i kassen, og det er bare at vedtage det, siger partiets finansordfører, Frank Aaen.

Læs også: Søvndal: Kampen for efterlønnen er i gang

De rigeste danskere, som tjener over 500.000 kroner, skal betale 10 procent mere i skat, og det er den samme skat, som de betalte i 2009, forklarer Frank Aaen.

Forslaget strider mod Socialdemokraterne og SF's opfattelse. De vil ikke beskatte lønmodtagerne hårdere, men midlertidigt lette skatten på boligejere samt indføre en millionærskat på danskere, som tjener over en million kroner.

Derimod vil De Radikale sænke skatten.

Læs også: Her er Thornings Enheds-banjobande

Når S-SF skal have vedtaget deres første finanslov, bliver de afhængige af Enhedslisten. Det vil partiet udnytte til at få indrømmelser, fastslår Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Vi vil øge beskatningen for de rigeste danskere og forbedre vilkårene for arbejdsløse, førtidspensionister, studerende og alle de andre, som ikke rigtig fik noget ud af det, da økonomien hamrede af sted, siger hun.

Derfor spreder det også gevaldig glæde hos Enhedslisten, at der måske er sprækker i regeringens aftale med Dansk Folkeparti om at skære i efterlønnen.

Læs også: Johanne Superstar får store problemer

Enhedslisten kræver derfor et klart svar om efterlønnen fra Pia Kjærsgaard.

- Nu må vi have et klart svar. Vil I afskaffe efterlønnen eller ej? I kan lægge efterlønsdebatten død i dag. I kan bare sige, at I vil stemme imod, siger gruppeformand, Per Clausen (EL).

S, SF og Enhedslisten vil alle frede efterlønnen, og DF står dermed med de afgørende mandater.

Enhedslisten forventer at få indflydelse på alle punkter og vil trække Villy og Helle i en grøn og mere solidarisk retning, forklarer Johanne Smidt-Nielsen.