Radikale: Grænsesagen er ikke drilleri

Der er så stor usikkerhed om grænseaftalen, så regeringen bør trække sit aktstykke om grænsekontrollen, mener radikal finansordfører

Den radikale Morten Østergaard opfordrer regeringen til at trække aktstykke om grænsekontrollen. (Foto: Jens Dresling)
Den radikale Morten Østergaard opfordrer regeringen til at trække aktstykke om grænsekontrollen. (Foto: Jens Dresling)

Nok er nok. Der må være en grænse for galskaben, så at sige...

Det siger De Radikales finansordfører, Morten Østergaard, til regeringens såkaldte aktstykke om øget grænsekontrol. Folketingets finansudvalg skulle i dag klokken 13 have stemt om aktstykket, som ville åbne for at sætte arbejdet på den udvidede kontrol i værk. Men den samlede opposition kræver nu i stedet sagen flyttet til folketingssalen, hvor regeringens forslag savner et sikkert flertal.
Læs: Lille Per er Borgens mest omsværmede

- Mindretallet bag aftalen - regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas-Møller - er efterhånden helt isoleret. Sagen er efterhånden mere speget, end den er røget. Derfor vil jeg opfordre regeringen til at trække aktstykket, siger Morten Østergaard.

Han peger dels på international modstand med skepsis fra EU-kommissionen og advarsler fra den tyske regering mod grænsekontrollen.
Læs: Sådan siger de om dansk grænsekontrol

Desuden understreger Østergaard den prekære parlamentariske situation, hvor regeringen risikerer at komme i mindretal.

- Regeringen bør undgå en hård kamp i folketingssalen, hvor man muligvis vinder med et enkelt mandat, men så udstiller et dybt splittet Danmark overfor en omverden, der måbende ser til, siger han.
Se: Tysk tv-satire om Danmarks grænsekontrol

- Er oppositionen ikke mere interesseret i politisk drilleri? At flytte et aktstykke til folketingssalen er traditionelt Enhedslistens metode til at sætte fokus på en sag?

- VKOs flertal i finansudvalget afspejles ikke i folketingssalen. Derfor er det uhensigtsmæssigt at vedtage aktstykket i udvalget.

Ingen rød splittelse
- Man kan ikke kalde det drilleri, når regeringen ikke kan godtgøre, at det er i overensstemmelse med vore internationale forpligtelser, og vore nabolande retter skarp kritik.

Morten Østergaard afviser, at oppositionen står splittet, fordi S-SF støtter flere toldere, men er imod toldbygningerne, mens De Radikale og Enhedslisten er imod mere grænsekontrol.

- Vi afviser ikke at ansætte flere toldere til at styrke indsatsen med efterretninger og i baglandet, siger han.

Alle enegængere i spil
Enhedslisten, Liberal Alliance og Fokus’ Christian H. Hansen har erklæret, at de stemmer for oppositionens beslutningsforslag og altså imod skatteministerens forslag. Får oppositionen også opbakning fra de tre nordatlantiske mandater, der som regel støtter rød blok, så sidder Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen med den afgørende stemme.

Når VKO og Pia Christmas-Møller i dag tilsammen kun råder over 89 mandater skyldes det, at det tidligere medlem af Liberal Alliance og nuværende medlem af Venstre Malou Aamund, grundlovsdag stoppede i Folketinget, hvorefter mandatet tilfaldt hendes oprindelige parti ved professor Niels Høiby.

Sådan har skatteminister Peter Christensen fået svarene om andre EU-landes grænsekontrol

* Folketinget bad i maj skatteminister Peter Christensen (V) om at oplyse, om der er andre lande inden for Schengen-samarbejdet, der har døgnbemandede grænseovergange og i givet fald hvilke.

* Skat iværksatte en rundspørge af generel karakter inden for Skats kontaktnetværk i de europæiske toldadministrationer i de EU-lande, som deltager i Schengen-samarbejdet.

* Spørgsmålet havde følgende ordlyd: 'Eksisterer der i landet toldsteder placeret ved indre grænse, som har åbent dagligt 24 timer? Vi går ud fra, at der findes sådanne toldsteder ved de ydre grænser for eksempel i havne eller lufthavne, men eksisterer der også sådanne toldsteder ved indre grænse?'.

* Alle lande undtagen Italien og Grækenland svarede. Langt de fleste svarede, at de ikke har døgnbemandede grænseovergange.

* Seks lande - Tyskland, Portugal, Finland, Sverige, Litauen og Polen - svarede, at de har nogle få døgnbemandede grænseovergange. Svarene blev givet af kontaktpersonerne - og de seks svar var ifølge Skat af lidt uensartet karakter.

* De fem af landene svarede, at de har en til to døgnbemandede grænseovergange - for eksempel har Tyskland på grænsen mod Polen og Tjekkiet.

* Sverige svarede, at man tilstræber at have toldere på grænsen mod Danmark 24 timer i døgnet.

* Skat understreger, at der svares på, om man har døgnbemandede grænseovergange. Der svares ikke på, hvad man bruger denne døgnbemanding til, herunder i hvor høj grad bemandingen anvendes til kontrol.

Kilde: Skat via Ritzau