V: Skattely er til de fattiges eget bedste

Det gavner de fattige, at en dansk bistandsfond nu placerer sig i skattely på Mauritius, mener Venstre

Det er til glæde og gavn for Afrikas fattige, at en dansk bistandsfond betaler skat i skattelyet Mauritius, selvom fonden reelt har til huse i Kenya.

Det siger venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen.

- Vi er ikke i Mauritius for at tjene penge. Formålet er at kanalisere så mange penge som muligt til fattige i Afrika, så jeg kan slet ikke se, at der skulle være problemer i det, siger han.

Den delvist danskejede Afrikanske Garantifond skal hjælpe mindre afrikanske virksomheder med lån og kreditter, og garantifonden nyder godt af Mauritius' selskabsskat på tre procent.

Læs også: Pind sender bistandsmillioner i skattely

I Kenya, hvor hovedkvarteret altså ligger, er skatteprocenten derimod 25, og dermed er der altså gode penge at spare på arrangementet.

Spørgsmål: Argumentet om, at man kun bruger skattely for at hjælpe andre, vil ethvert multinationalt selskab vel også med god ret kunne bruge?

- Nej, for virksomheder vil jo primært tjene penge til aktionærer. Her handler det om at hjælpe fattige, siger Karsten Lauritzen.

Spørgsmål: Men principielt er der vel ingen forskel?

- Formålet er ikke at generere en eneste krone til de danske skatteydere. Det går udelukkende til mere bistand til små- og mellemstore virksomheder, siger integrationsordføreren.

Han afviser, at det danske arrangement er en blåstempling af verdens skattelylande.

- Internationalt set er det faktisk det normale, at man laver fonden via internationale organisationer, for så er det faktisk helt skattefrit. Men vi har valgt denne model, fordi det andet tager lang tid, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer