Johanne og Co. sikrer det røde flertal

Før Folketingets sommerpause holder Enhedslisten liv i rød bloks føring over regeringsblokken - Liberal Alliance og DF er under pres

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen taler fra sin plads i folketingssalen under afslutningdebatten tirsdag. Hun og partifællerne i Enhedslisten holder den røde føring oppe. (Skærmdump fra Folketingets tv)
Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen taler fra sin plads i folketingssalen under afslutningdebatten tirsdag. Hun og partifællerne i Enhedslisten holder den røde føring oppe. (Skærmdump fra Folketingets tv)

Mens Folketingets medlemmer i dag kan føle sig sikre på, at vederlaget er hjemme sommeren over, og at valget ikke kommer før til efteråret, har Ritzaus Bureau udsendt den nyeste politiske meningsmåling, som fortæller, at et valg udskrevet nu med stor sandsynlighed ville have givet rødt flertal.
Læs også: Helles hede ønske: Valg

Præcis som i Ritzaus seneste meningsmåling for to uger siden fører oppositionen over regeringsblokken med 95 mandater mod 80, viser Voxmeter-målingen.

Regeringen bagud siden januar
Ikke siden instituttet Megafons måling 7. januar i år har regeringen og Lars Løkkes støtter ført i en dansk politisk meningsmåling. Tendensen synes ret sikker, selv om f. eks. Voxmeter regner med en statistisk usikkerhed på 2,7 procent. Instituttet giver denne gang 44,9 procent af stemmerne til regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, mens Socialdemokraterne, SF, de radikale og Enhedslisten står til 53,6 procent.

Det er lillebror i rød blok, som i øjeblikket holder føringen oppe. Johanne Schmidt-Nielsen og Co. får ifølge Voxmeret fordoblet deres mandattal fra fire til otte, mens S, SF og R har nogenlunde samme tilslutning som ved forrige Voxmeter-måling.

Efterlønsreformen koster for DF
På den blå side viser målingen, at Liberal Alliance og til en vis grad også Dansk Folkeparti er under pres.
Læs også: Opposition stopper VK's hastelov

Liberal Alliance får i målingen blot 2,8 procent af stemmerne. Det svarer til partiets valgresultat, men står i kontrast til, at partiet i marts var helt oppe på 8,8 procent i vælgertilslutning hos Voxmeter.

Dansk Folkeparti går med 12 procents tilslutning godt nok frem i forhold til den seneste måling i midten af maj, hvor DF fik opbakning fra 11,1 procent af vælgerne. Men med 12 procent ligger DF fortsat under det normalt ret stabile niveau på den pæne side af 13 procent. Tilbagegangen er blevet kædet sammen med efterlønsreformen, som er en svær pille at sluge for partiet.
Læs også: Kjærsgaard: Valget kommer til efteråret

Per Ørum Jørgensen ude
Kristendemokraterne ligger med 0,7 procents tilslutning fortsat under spærregrænsen på to procent. Enmandshæren Per Ørum Jørgensen har ingen realistisk mulighed for at fortsætte på Christiansborg efter valget.

Voxmeters måling er gennemført som telefoninterview med 1000 repræsentativt udvalgte personer over 18 år fra den 23. - 31. maj. Målingens maksimale usikkerhed er på 2,7 procent.

Voxmeters måling, 1. juni 2011

RØD BLOK:

* Socialdemokraterne: 49 mandater, svarende til 27,6 procent (27,6)
* Socialistisk Folkeparti: 25 mandater, svarende til 13,8 procent (13,9)
* Det Radikale Venstre: 13 mandater, svarende til 7,5 procent (8,3)
* Enhedslisten: 8 mandater, svarende til 4,7 procent (3,7)

BLÅ BLOK:

* Venstre: 41 mandater, svarende til 23,2 procent (22,8)
* Dansk Folkeparti: 22 mandater, svarende til 12 procent (11,1)
* Det Konservative Folkeparti: 12 mandater, svarende til 6,9 procent (7,6)
* Liberal Alliance: 5 mandater, svarende til 2,8 procent (3,3)
* Kristendemokraterne: 0 mandater, svarende til 0,7 procent (0,8)
* Øvrige: 0 mandater, svarende til 0,8 procent (0,9)

Tallene i parentes angiver tilslutningen til partierne i sidste Voxmeter-måling.

Kilde: Voxmeter for Ritzaus Bureau.

0 kommentarer
Vis kommentarer