Gal i skralden: Fingrene væk fra mit affald

Miljøminister Karen Ellemann er fuld af gas - beder borgerne være miljøbevidste, men skider selv på, hvordan affaldet skal sorteres hjemme hos hende selv

LEDER: Karens køkkenmødding
LÆS OGSÅ: Er Karen årets torsk?

'En god samfundsborger afleverer sine batterier og flasker det rigtige sted.'

Sådan lyder de politiske slagord fra landets miljøminister Karen Ellemann (V). Men et tjek af hendes egen moral, når det gælder affaldssortering hjemme i privat, afslører nu, at hendes ord er ren gas. For mens borgerne får moralske opsange, kyler ministeren selv miljøfarligt affald ud med 'rund hånd'.

Det afslører Ekstra Bladet Torsdag. Avisen har de to seneste søndage taget stikprøver fra ministerens affald. Gennemgangen viser, at Karen Ellemann selv blæser på reglerne for affaldshåndtering i hendes hjemkommune Lyngby-Taarbæk.

Hendes affald indeholdt en række ting, som burde havde været afleveret i containere, samlet til storskrald eller kørt på genbrugsstationen. Eksempelvis miljøskadelige el-artikler, plasticflasker, aviser, et batteri, en elpære og masser af mad.

Politiske brandtaler - i metermål
Tidligere på året løftede hun ellers pegefingeren og belærte danskerne om vigtigheden af at være miljøbevidst.

- Det er så vigtigt, at man ikke bare går rundt og har en eller anden holdning til, at jeg gerne vil være en god samfundsborger, der sørger for at aflevere batterierne det rigtige sted og aflevere flaskerne det rigtige sted, men at jeg også rent faktisk handler derefter, sagde hun.

I en kronik i Politiken slog hun i juni fast, at madspild er 'en ordentlig gang miljøsvineri,' og ... 'vi kan ikke betale os til at få de ressourcer og den miljøbelastning tilbage, der ryger ud med affaldssækken hvert år.'

I sidste måned lancerede hun tilmed en stor kampagne mod madspild. Men Ekstra Bladets stikprøve fra hendes et skrald viste et spild på næsten seks kilo mad, hvoraf en del stadig befandt sig i uåbnet emballage.

Se alt Karens affald i Ekstra Bladet Torsdag

Ministers affald rager ikke læserne
Onsdag opsøgte Ekstra Bladet miljøministeren på Christiansborg. Bevæbnet med billeder af hendes usorterede affald spurgte vi, om de mange holdninger fortsat holder vand. Og som du kan se i tv-indslaget herover, fyrede Karen Ellemann glad sine budskaber af endnu engang. Men da billederne kom frem, fik tonen en anden lyd:

- Er det mit private affald - det kan man ikke, forsvarede hun sig, nægtede at svare på spørgsmål og vendte rundt på en hæl.

Senere på aftenen onsdag valgte ministeren at melde Ekstra Bladet til politiet. Svaret på misforholdet mellem det, hun står for politisk, og det hun gør som privatperson, hænger fortsat i luften.

Se hele konfrontationen i tv-indslaget herover!