Ekspert: Nej til statsborgskab ulovligt uden dom

Det kræver rettens ord, hvis Danmark skal afvise statsborgerskabsansøgere, selvom de kan udgøre en fare for landets sikkerhed

'Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed. Nu bliver han dansker...'

Sådan lyder overskriften på en efterhånden meget omtalt annonce fra Dansk Folkeparti, som efterfølgende mistænkeliggør knap 700 kommende statsborgere som 'potentielle terrorister'.

Annoncen opfordrer til, at Danmark ikke giver statsborgerskab til personer, der er i PET's søgelys - hvilket gør sig gældende for en enkelt af de knap 700.

Men det er slet ikke muligt, når der ikke ligger en dom, fastslår en seniorforsker fra Institut for Menneskerettigheder.

Det strider nemlig mod FN's konvention om begrænsning af statsløshed.

- Konventionen er ret klar i sin ordlyd. Den siger, at en person skal være idømt en dom på mindst fem års fængsel for almindelig kriminalitet for at kunne afvises - eller en dom for forbrydelser mod statens sikkerhed. I det sidste tilfælde er der ikke noget krav til længden på straffen, forklarer seniorforsker Eva Ersbøll til Ekstra Bladet.

Men den person, der af PET er blevet stemplet som potentielt farlig for landets sikkerhed, er ikke dømt. Faktisk fremgår det slet ikke, hvilken form for mistanke der er imod personen.

- Vi ved ikke, om vedkommende har gjort noget som helst, men blot kan udgøre en risiko. Der kan være tale om en fuldstændig uskyldig person, der er under overvågning i et stykke tid, siger Eva Ersbøll.

Når det kommer til ikke-konventionsbeskyttede personer kan de dog afvises - eller i hvert fald udsættes - hvis de får en sikkerhedsanmærkning fra PET.

Det skønnes, at denne praksis rammer en håndfuld personer om året.

0 kommentarer
Vis kommentarer