Bødskov uenig i international kritik

Den seneste internationale kritik af offentlighedsloven preller af på justitsminister Morten Bødskov (S)

Morten Bødskov er ikke enig i kritikken (Foto: Jens Dresling / Polfoto)
Morten Bødskov er ikke enig i kritikken (Foto: Jens Dresling / Polfoto)

Kritikken hagler ned over den nye offentlighedslov, som forventes at blive behandlet for anden gang i Folketinget torsdag. I sidste uge meldte også den internationale organisation OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, sig blandt kritikerne.

Blandt andet skrev organisationens repræsentant for mediernes frihed følgende i en pressemeddelelse:

- Hvis loven bliver vedtaget, vil den i unødvendig grad forhindre journalister i at følge den lovgivende proces, siger Dunja Mijatovic.

Se også: Aktindsigt? 'Nej, nej, nej'
Se også: Cavling-vindere beskylder embedsmænd for vildledning

Det fik endnu engang Enhedslistens Pernille Skipper til at fare i flint og stille nye spørgsmål til justitsminister Morten Bødskov - blandt andet ville hun gerne have svar på, hvordan han forholder sig til kritikken.

Svarene er kommet nu og Bødskov slutter konkluderende af med:

'Jeg er derfor ikke enig i de synspunkter, som OSCE’s repræsentant giver udtryk for.'

Inden da argumenter Bødskov med følgende:

'Bestemmelserne i lovforslagets § 24 om ministerbetjening og § 27, nr. 2, om folketingspolitikerdokumenter er begrundet i helt legitime og saglige hensyn. Udviklingen i den danske centraladministration har ført til, at den ekspertise, som en minister har brug for, i højere grad end tidligere er i styrelser og andre underliggende myndigheder. Jeg finder det rimeligt og velbegrundet, at en minister og dennes embedsmænd gives et rum, hvor der kan være fortrolighed omkring de politiske processer. Tilsvarende er der også behov for fortrolighed, når der er kontakt mellem en minister og andre politikere i Folketinget, når det drejer sig om forhandlingerne om et politisk initiativ eller et kommende lovforslag.'

Det er pinligt
OSCE er ikke den første internationale organisation, der kritiserer den nye offentlighedslov - tidligere har både det europæiske journalistforbund, Det International Presseinstitut og Centre for Law and Democracy kritiseret den nye lov.

Se også: Chefredaktører langer ud efter ny offentlighedslov
Se også: Minister: Chefredaktører har misforstået loven

Spørgeren Pernille Skipper er langt fra tilfreds med Morten Bødskovs svar:

- Jeg synes, at det er under al kritik. Det er pinligt, siger Pernille Skipper og uddyber:

- OSCE er ikke en hvilken som helst organisation. OSCE er en organisation, der er sat i verden for at holde øje med tvivlsomme demokratier som Rusland og Ukraine. Det er ikke en NGO, det er en organisation, som vi er medlem af som stat, der kritiserer os og vores offentlighedslov. Og at man bare skøjter henover det, det synes jeg, er dybt problematisk.

Morten Bødskov har ikke yderligere kommentarer, melder hans særlige rådgiver

0 kommentarer
Vis kommentarer