Bødskov giver dansk pas til mulig terrorist

En statsløs person, som PET vurderer udgør en potentiel sikkerhedsrisiko, får dansk statsborgerskab på grund af FN-konvention

Foto: Jens Dresling (Polfoto)
Foto: Jens Dresling (Polfoto)

Justitsminister Morten Bødskov (S) giver grønt lys til, at en potentiel terrorist får dansk statsborgerskab.

Det er en FN-konvention, der sikrer den statsløse person et dansk pas. Ifølge PETs vurdering kan selvsamme person imidlertid være til fare for landets sikkerhed.

Men i et svar til både Dansk Folkeparti og Venstre slår justitsministeren fast, at han - med hjemmel i FN-konventionen - ikke agter at give afslag på dansk statsborgerskab trods PETs vurdering.

’Det følger af statsløsekonventionen fra 1961 om begrænsning af statsløshed, at en person, der er født statsløs i Danmark, og som opfylder de betingelser, som statsborgerskab efter konventionen kan gøres betinget af (herunder bl.a. at den pågældende ikke er fundet skyldig i en forbrydelse mod statens sikkerhed), ikke kan nægtes statsborgerskab, uanset at den pågældende af Politiets Efterretningstjeneste vurderes at kunne være til fare for landets sikkerhed', skriver Bødskov i et svar.

DF: Dybt kritisabelt
Altså betyder FN-konventionen, at der er fri bane for statsborgerskab til den potentielle terrorist.

Det får Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, til at fare op.

- Det er dybt kritisabelt, at Folketinget skal belønne en mulig terrorist med dansk statsborgerskab. Hvad nu hvis han i næste måned sprænger en bombe på Rådhuspladsen – eller som dem i London hakker en soldat ned med machete, advarer DF’eren, der mener at Morten Bødskov gemmer sig bag FN’s konventioner.

- Han er jo heller ikke dømt for noget - kun mistænkt?

- Så må han vente, til mistanken er afkræftet. Jeg har fået oplyst, at PET’s mistanke retter sig mod de alvorlige kapitler 12 og 13 i Straffeloven, der handler om forbrydelser mod statens sikkerhed og terrorisme. Men justitsministeren vil ikke engang forklare os, hvad truslen går ud på, lyder det fra Christian Langballe.

Sagen har fået Dansk Folkeparti til at indrykke en annonce i morgendagens Ekstra Bladet, som indeholder navnene på alle personer, som snart får tildelt dansk statsborgerskab. Oven over navnene kan man læse: 'én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed'.

Se også: DF kaster mistanke over hundredvis i annonce

Bødskov skyder på DF
Da Ekstra Bladet konfronterer justitsminister Morten Bødskov (S), retter han hurtigt skydset mod Dansk Folkeparti.

- Jeg kan ikke udtale mig om konkrete sager. Men helt generelt kan jeg sige, at den kampagne, som Dansk Folkeparti igangsætter, er modbydelig. Det er den, fordi de tager flere hundrede mennesker som gidsler i deres generelle kampagne mod Danmarks internationale forpligtelser og en grundlæggende mistillid til PET.

- Men PET har immervæk en mistanke om, at en af disse personer kan udgøre en sikkerhedstrussel. Er det ikke et dilemma for dig at give den person dansk statsborgerskab?

- Det er sådan set meget enkelt: Det er Folketingets Indfødsretsudvalg, som bestemmer, hvem der skal stå på lovforslaget. Så gør det sig også gældende, at Danmark har underskrevet en hel række internationale konventioner.

- Hvis man ikke er dømt for alvorlig kriminalitet, så vil det være i strid med Danmarks internationale forpligtelser ikke at give en person - der er omfattet af konventionerne - statsborgerskab, siger Bødskov.

0 kommentarer
Vis kommentarer