Sandheden om Rønn-møde mørklagt

Statsløse-skandalen: Rønns højre hånd undlod at tage notat om afgørende møde

Offentligheden får efter alt at dømme aldrig et præcist indblik i, hvad der er foregået på et af de helt centrale møder i den såkaldte statsløsesag. En sag, der i yderste konsekvens kan ende med en rigsretssag mod tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Hendes daværende departementschef Claes Nilas undlod nemlig at lave et notat efter det omstridte møde i sensommeren 2009 med statsministeriets departementschef Karsten Dybvad.

På mødet beklagede Nilas sig angiveligt over, at Birthe Rønn overhørte hans advarsler om konventionsbrud og nægtede at orientere Folketinget om sagen.

Se også: Nilas: Rønn ville ikke orientere Folketinget

Men der findes ikke noget notat om mødet, oplyser chefkonsulent Esben Haugland fra Justitsministeriet, som svar på Ekstra Bladets anmodning om aktindsigt i mødenotatet. Justitsministeriet overtog i 2011 udlændingeområdet fra Integrationsministeriet.

– Der er ikke noget notat, det er ret oplagt. Så havde de jo også stået og viftet med det ude i kommissionen, understreger Esben Haugland.

Brud på god forvaltningsskik
Ifølge flere eksperter er det et brud på god forvaltningsskik, at der ikke ligger et notat fra mødet.

– Det er helt indlysende, at hvis der er givet en orientering fra en departementschef i et ministerium til departementschefen i Statsministeriet om væsentlige juridiske problemer, så er det overordentlig væsentlig oplysning, og derfor skal der naturligvis føres notat, siger Oluf Jørgensen, forskningschef på Danmarks Journalisthøjskole og ekspert i offentlig forvaltning.

Se også: Birthe Rønn: Det var, som om man ville lyve for Folketinget

Claes Nilas vil ikke oplyse, hvorfor der ikke findes et notat fra mødet.

– Jeg har en generel udtalelse om denne her sag. Nemlig at jeg fuldt ud kan henvise til de meget omfattende forklaringer, som jeg har haft lejlighed til at afgive for kommissionen den 6. maj og 3. juni. Det henholder jeg mig til, siger tidligere departementschef i Integrationsministeriet Claes Nilas til Ekstra Bladet.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere