Nye danskere vil stævne DF

14 nye danske statsborgere vil stævne DF for æreskrænkelse. Partiet afviser at undskylde og indgå forlig

Ifølge advokat Thorkild Høyer, der repræsenterer de 14 personer, overtræder Dansk Folkeparti med partiets annonce straffelovens § 267 om æreskrænkelse. (Foto: Jens Dresling)
Ifølge advokat Thorkild Høyer, der repræsenterer de 14 personer, overtræder Dansk Folkeparti med partiets annonce straffelovens § 267 om æreskrænkelse. (Foto: Jens Dresling)

Dansk Folkeparti og partiformand Kristian Thulesen Dahl modtager i næste uge en stævning fra 14 nye danske statsborgere, som nævnes i en omstridt avisannonce fra DF.

I DF-annoncen, der blev trykt i flere aviser i slutningen af maj, nævnes navn og bopælskommune på 685 personer, som sidste måned fik dansk statsborgerskab, under overskriften: 'Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed. Nu bliver han dansker ...'

Se også: Anti-DF protest vokser: 130.000 samlet ind

Ifølge advokat Thorkild Høyer, der repræsenterer de 14 personer, overtræder Dansk Folkeparti dermed straffelovens § 267 om æreskrænkelse.

En overtrædelse, som straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder.

- DF's annonce har direkte og alene indebåret, at mine klienter forbindes til terror, hvilket de oplever som en voldsom krænkelse, idet det kan få store og uoverskuelige konsekvenser for dem, bl.a. i forbindelse med jobansøgninger, uddannelse i og rejser til udlandet, deres omdømme i lokalsamfundet og i faglige og personlige netværk, skriver advokaten i et brev til Kristian Thulesen Dahl.

Thorkild Høyer henviser også til, at en Google-søgning på hans klienters navne linker dem til den omtalte annonce, så de ikke kan slippe fri af terrormistanken.

Se også: Annonce-striden: DF fortryder ordlyd

De 14 nye danskere åbner døren på klem for et forlig, hvis de modtager 'en uforbeholden personlig og skriftlig undskyldning for, at DF uretmæssigt har sammenkædet deres navn med terrorisme'.

Derudover skal DF fjerne annoncen fra partiets hjemmeside og rette henvendelse til Google om at få linket fjernet fra deres søgemaskine.

Se også: Mor politianmelder DF - to-årig stod på listen

Det har ikke været muligt at træffe Kristian Thulesen Dahl, men DF’s næstformand, Søren Espersen, slår fast, at DF ikke vil undskylde noget som helst.

- Den her annonce har vi det utrolig godt med. Det var et meget væsentligt indspark i debatten, og vi føler bestemt ikke, at vi på nogen måde har hængt nogen ud.

- Vi kan ikke gøre andet end at konstatere, at der nu er et sagsanlæg på vej, og det må vi tage som det er. Vi er ikke interesserede i at indgå noget forlig, siger Søren Espersen.

DF lavede annoncen i slutningen af maj, fordi én af personerne på listen over nye danske statsborgere har været overvåget af Politiets Efterretningstjeneste (PET) for 'bekymrende og mistænkelig' adfærd. Personen er hverken sigtet, tiltalt eller dømt.

Trods DF's protester blev listen med de nye danske statsborgere godkendt af Folketinget i begyndelsen af juni.

Dansk Folkeparti og partiformand Kristian Thulesen Dahl modtager i næste uge en stævning fra 14 nye danske statsborgere, som nævnes i en omstridt avisannonce fra DF.

Ifølge advokat Thorkild Høyer, der repræsenterer de 14 personer, overtræder Dansk Folkeparti dermed straffelovens paragraf 267 om æreskrænkelse.

En overtrædelse, som straffes med bøde eller fængsel i indtil fire måneder.

Paragraffen lyder:

"Den, som krænker en andens ære ved fornærmelige ord eller handlinger eller ved at fremsætte eller udbrede sigtelser for et forhold, der er egnet til at nedsætte den fornærmede i medborgeres agtelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder".

Normalt er straffen bøde og udløser sædvanligvis også erstatning til de krænkede.

[

Læs annoncen fra Dansk Folkeparti, som blev bragt i flere danske aviser i slutningen af maj.

'Regeringen og de andre partier deler statsborgerskaber ud med rund hånd:

Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed. Nu bliver han dansker ...

Socialdemokraternes justitsminister, Morten Bødskov, kender navnet på den potentielle terrorist. Men han vil ikke fortælle Folketinget, hvem det er blandt de knap 700 ...

Han bliver nu dansk statsborger med stemmeret til Folketinget og beskyttelse imod udvisning. Det, synes vi i Dansk Folkeparti, er helt forkert!

Statsborgerskab er noget helt særligt, hvor man bliver en del af det danske fællesskab.

Derfor skal det ikke være let at blive statsborger, det skal være svært. Alle de andre partier - Socialdemokraterne, Radikale, SF, Enhedslisten, Venstre, Liberal Alliance og Konservative - tager det ikke alvorligt, de stemmer bare for.

Og sammen med Enhedslisten har regeringen oven i hatten gjort det lettere at få statsborgerskab. Dansk Folkeparti siger nej! Hvad siger du?'

Herunder følger navnene på 685 borgere, der jævnfør Lov om indfødsret fra 2012 fik dansk statsborgerskab i juni.

]
0 kommentarer
Vis kommentarer