TV: Pind i vildt forsvar for ny grænsekontrol

Dansk beslutning om at genindføre kontrol ved grænserne vækker opsigt og forundring i Europa. I Bruxelles udtaler flere lande. Det får Søren Pind (V) til at kaste sig ud i et vildt forsvar for Danmarks beslutning om at stramme

- Vi gør vores bedste for at lave tiltag, som vil sikre de bedste sider ved den fri bevægelighed og på samme tid ikke lade kriminelle aktiviteter finde sted, siger Søren Pind til vej ind til et EU-møde i Bruxelles.

På grund af den kommende danske grænsekontrol er Søren Pind hovedattraktionen for den europæiske presse i Bruxelles.

- Det er blevet lagt ud som om, at vi vil etablere pas- og personkontrol, men det er ikke korrekt. Det handler om, at styrke toldkontrollen, som man ser i andre områder af Schengen, siger Pind.

Han beskriver formålet med den nye kontrol således:

- Toldere skal gøre det, som toldere altid har gjort. Se om der er narko, se om der er våben, se om der er et mærkeligt antal mennesker i bilen eller biler med et mærkeligt udseende. Det har ikke noget at gøre medperson- og paskontrol.

Han tilføjer, at regeringen onsdag aften sendte den nye danske grænseaftale til EU-Kommissionen i Bruxelles til nærmere undersøgelse.

- Når vores model er blevet grundigt undersøgt, så vil alle se, at det er - hvis jeg må citere Shakespeare - "much ado about nothing" (stor ståhej for ingenting, red.), siger Pind.

Integrationsministeren påpeger samtidig, at mødet i Bruxelles rent faktisk skal bruges til at diskutere et ønske fra Frankrig og Italien om at åbne mere op for grænsekontrol inden for Schengen-reglerne.

- Jeg kan ikke lade være med at sige, at det måske er nemmere at kritisere et land med fem millioner borgere end det er at diskutere med lande med 55-60 millioner indbyggere, siger Pind.