Nyt i halal-krigen: Vil slagte uden bedøvelse

AKTION: Karen Hækkerup vil undersøge reglerne efter ansøgning om religiøs slagtning uden bedøvelse

En ny ansøgning om at halalslagte uden bedøvelse er dukket op i Fødevareministeriet. (Foto: Colourbox)
En ny ansøgning om at halalslagte uden bedøvelse er dukket op i Fødevareministeriet. (Foto: Colourbox)

En spritny ansøgning fra potentielle halalslagtere om at få lov at slagte kvæg i Danmark uden bedøvelse er dukket op i Fødevareministeriets postkasse.

Det fik i går den nyudnævnte fødevareminister, Karen Hækkerup, til at bebude de danske slagteregler undersøgt. Det skete umiddelbart efter, statsminister Helle Thorning havde udtrykt ønske om en mærkeordning og generel forståelse for danskere, der vil vide, om deres kød er halalslagtet.

Men den konkrete anledning er altså ifølge Hækkerup, at sommerens massive debat om halalslagtning og svinekød i danske institutioner nu tilsyneladende kulminerer i en henvendelse til Fødevareministeriet.

- Jeg har bedt mit ministerium om at kigge på de regler, der ligger på området, fordi vi efter 1. august modtog en ansøgning om halalslagtning af kvæg i Danmark uden bedøvelse, siger Karen Hækkerup til Ekstra Bladet.

Regler tillader det

De nuværende slagteregler i Danmark tillader halalslagtning uden bedøvelse, men der er ifølge et skriftligt svar til Ekstra Bladet i juli p. t. ingen danske dyr, der bliver halalslagtet uden bedøvelse.

Slagtning uden bedøvelse kræver ud over en forudgående anmeldelse, at en embedsdyrlæge er til stede under slagtningen.

Se også: Hækkerup: Halalslagtning skal undersøgesSe også: Frika-Helle fortjener rosVoxpop: Mærkning af halal-kød?

Ifølge Karen Hækkerup bør den type slagtning fremover ikke kunne finde sted i Danmark, hvilket vil bringe os på linje med flere andre EU-lande.

- Jeg er selv imod det. Dyrevelfærden skal altid være i højsædet, når vi slagter i Danmark. Også når der er tale om halalslagtning og anden religiøs slagtning. Jeg har derfor bedt om at få set på reglerne, så vi kan se, om der skal en regel- eller bekendtgørelsesændring til.

Jeg kan godt forstå, at danske forbrugere har et ønske om enten at til-eller fravælge religiøst slagtet kød, ligesom forbrugere har mulighed for at vælge økologi, siger Karen Hækkerup.

Kursændring

Det vakte undren, da den nyudnævnte minister i går bebudede, at hun nu ville kigge på slagtereglerne. Særligt efter Hækkerups forgænger, Mette Gjerskov, så sent som 1. august i et skriftligt svar afviste, at der var grund til at se på reglerne.

Men den nye kurs bunder altså ifølge Karen Hækkerup i ansøgningen fra de potentielle halalslagtere.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen