Syrien-angreb splitter SF-toppen

SF's top uenig om man skal indlede et angreb på Syrien

SF's formand Annette Vilhelmsen (på billedet) bliver undsagt af sin partifælle Trine Pertou Mach på spørgsmålet om et angreb på Syrien. (foto: Jens Dresling)
SF's formand Annette Vilhelmsen (på billedet) bliver undsagt af sin partifælle Trine Pertou Mach på spørgsmålet om et angreb på Syrien. (foto: Jens Dresling)
Følg Politik

I toppen af SF er man splittede på spørgsmålet om, hvordan Danmark skal reagere over for regimet i Syrien.

Som Ekstra Bladet har beskrevet, mener landsledelsesmedlemmet Poul Overlund-Sørensen, at det vil være på sin plads med et militært angreb.

- Jeg vil finde det naturligt, hvis man prøver at svække styret ved at ramme nogle militære mål, lyder det fra Poul Overlund-Sørensen.

Medlem af SF-ledelse: Angrib Syrien, Villy

Den strategi er et andet landsledelsesmedlem, Trine Pertou Mach, imidlertid lodret imod.

I et debatindlæg på politiken.dk slår hun fast, at et militært angreb på Syrien ikke er vejen frem.

'Der findes ikke en militær løsning på borgerkrigen. At overlade det hele til våbnene og en dag stå tilbage med et sønderbombet land fuld af had og hævntørst og al Qaeda-sympatisører er en ubærlig tanke', skriver Trine Pertou Mach, der i stedet vil straffe de ansvarlige for sidste uges giftgasangreb gennem retssystemet.

'Det kloge valg er at arbejde for at stoppe krigen, ikke at bombe for at straffe just because we can. Og når eller hvis vi får overblik over, hvem der stod bag de forskellige tilfælde, hvor der er brugt giftgas i Syrien (og det kan meget vel vise sig at være begge parter i borgerkrigen), skal de ansvarlige stilles til ansvar under international ret,' skriver Trine Pertou Mach.

Undsiger formand
Med den melding undsiger Trine Pertou Mach samtidig sin partiformand, Annette Vilhelmsen. Over for Information har SF-formanden således erklæret sig villig til at blåstemple en krig mod Syrien uden et FN-mandat.

'Der kan være ekstraordinære og fastlåste situationer, hvor et militært indgreb uden FN-mandat er sidste udvej for at beskytte civilbefolkningen', forklarer Annette Vilhelmsen i en skriftlig kommentar til avisen.

Møde i landsledelsen
Et tredje landsledelsesmedlem, Ida Damborg, fortæller Ekstra Bladet, at Syrien-spørgsmålet er blevet drøftet i landsledelsen - bl.a. under et møde i weekenden.

Hun ønsker dog ikke at fortælle nærmere om den diskussion, man havde. Ligesom SF'eren heller ikke er meget for at tage konkret stilling til, hvordan Danmark bør agere i den anspændte situation.

- Det er ikke nogen simpel situation. Uanset hvem du spørger, vil man allerhelst følge et FN-mandat af mange grunde. Det kunne f.eks. være, at det vil være rart, hvis FN er med til at stabilisere situationen bagefter. Men omvendt må man også sige, at der er grænser for, hvor meget man kan acceptere, at civilbefolkninger bliver udsat for, siger Ida Damborg.

Villys forvandling

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+