Annonce:
Annonce:

Ole Birk: Vi skal se ned på arbejdsløse nassere

Liberal Alliances kommunal-, finans- og skatteordfører mener, at samfundet bør stigmatisere arbejdsløse nassere

Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance efterlyser, at samfundet stigmatiserer de dovne arbejdsløse, som ikke har brug for overførselsindkomster. (Foto: Jens Dige / POLFOTO)
Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance efterlyser, at samfundet stigmatiserer de dovne arbejdsløse, som ikke har brug for overførselsindkomster. (Foto: Jens Dige / POLFOTO)
Annonce:
Følg Politik

I sidste uge kom YouGov med en ny undersøgelse, der viste, at flere danskerne opsøger de offentlige ydelser, hvilket flere politikere opfatter som et tegn på en stigende 'krævementalitet', hvor sunde og raske borgere gør krav på deres ret ved kommunekontorets kasse, frem for at tænke på deres pligt over for samfundet.

Men det har den liberale debattør og kommunalordfører i Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, en kur for. En bestemt type borger skal nemlig stigmatiseres. Med andre ord, "ses ned på"..

Venstre: Liberal Alliance mangler pengene

Forleden deltog Ole Birk Olesen i debatprogrammet 'Ibens' på Radio24syv med Iben Maria Zeuthen, hvor han mener, at man skal se ned på de arbejdsløse, der kan klare sig selv, som man ser ned på kriminelle.

Annonce:

- Ting som vi i vores samfund opfatter som dårlige at gøre, skal der jo helst være en eller anden form for stigmatisering omkring. Altså, der skal være en stigmatisering omkring voldsmænd. Det skal helst være sådan, at samfundet ser ned på folk, der er voldsmænd. Der skal også være en stigmatisering af indbrudstyve. Dem skal vi helst se lidt ned på, så ikke alle får lyst til at være indbrudstyve, fordi det er fuldstændig ligegyldigt, om man er det. Nu er vi så ovre i noget meget mildere, men der skal også være en stigmatisering af folk, som går ned og beder om hjælp på kommunen, selvom de kan klare sig selv, siger Ole Birk Olesen, som understreger, at det ikke er alle arbejdsløse, der skal rammes af stigmatisering.

- Der skal ikke være en stigmatisering af dem, som ikke kan, fordi de ikke har evnerne eller fordi de har været meget uheldige, og som er i en reel nødssituation, siger Ole Birk Olesen.

Hør hele indslaget her.

Engell spår: LA vil holde længe

Han har til gengæld sig eget bud på, hvordan man kendetegner en samfundsnasser.

- Hvis du kender en, som du har gået i gymnasiet med, som du ved har en masse evner og egentlig også en masse ressourcer og egentlig ikke fejler noget, og du så ved, at denne person bare går ned på kommunen og driver den af i stedet for at få sig et arbejde og så videre. Så synes jeg du er berettiget til at se lidt ned på vedkommende. Og vi er berettiget som samfund til at opretholde en stigmatisering af en sådan person, som bare nasser i stedet for at yde selv, siger Ole Birk Olesen.

Den slags danskere er der ifølge Ole Birk Olesen masser af, og derfor efterlyser han samfundsnormer fra gamle dage.

Annonce:

- I gamle dage var der en norm om, at man gik ikke ned på socialkontoret, med mindre det var af absolut nød. Men den norm er ligesom bare forsvundet, i takt med at flere og flere ydelser bliver udbetalt fra det offentlige, og flere og flere har prøvet at modtage dem. Så forsvinder den der stigmatisering fra gamle dage, altså en stempling af folk der spurgte efter offentlige ydelser. Og den forsvinder åbenbart også fra en masse danskere, som slet ikke har behov for de ydelser, siger Ole Birk Olesen.

Liberal Alliance har sat nyt 2015-hold

I radioindslaget sammenligner han det at modtage offentlige ydelser med at spørge om hjælp hos naboen.

- Det ville være pinligt at gå ind til naboen og sige ’vil du lige hjælpe mig med det her, som jeg godt kan finde ud af, men som jeg ikke lige har lyst til at finde ud af. Kan du ikke bare gøre det for mig?’, siger Ole Birk Olesen og uddyber, at problemet med overførselsindkomsterne er, at man ikke forholder sig til de personer, der faktisk betaler, fordi det er samfundet, som fordeler pengene.

Annonce:

- Kommunen er jo bare en mellemmand af en slags. Det er jo nogle andre, der betaler. Det er dem, der går på arbejde hver dag, uanset om de får en høj eller lav løn, og så afleverer cirka 50 procent i skatter og afgifter til det offentlige, så nogle andre kan gå ned på kommunen og få nogle penge, siger Ole Birk Olsesen, og giver herefter et eksempel på, hvordan man kan gendanne respekten for skatteborgerne.

Her er Samuelsens skatteplan

Derfor er der brug for at sætte et ansigt på samfundet, så folk igen bliver bevidste om, hvem de pålægger ekstra byrder ved at opsøge kommunen.

- Så skal man jo sætte et billede op af dem der betaler skat i kommunen og sige ’det er dem der betaler, når du kommer her. Er du sikker på, at du har behov for det?’

Ole Birk Olesen har over for Ekstra Bladet ikke ønsket at uddybe, hvad han mener med, at samfundet skal stigmatisere visse personer på overførselsindkomster og henviser til, at Ekstra Bladet 'forvansker partiets budskaber'.

De riges tal-jonglører

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

De er åbenbart i fuldstændig chok - udmærket
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: