Der er tilsyneladende forskel på folk.
Således kunne en demonstration for menneskerettigheder i Vietnam fredeligt løbe af stablen på Christiansborg Slotsplads i dag, mens præsidenten for det sydøstasiatiske land spiste frokost med Helle Thorning-Schmidt i Statsministeriet.
Anderledes dramatisk forholdt det sig dog sidste år, da daværende præsident Hu Jintao fra det noget mere magtfulde Kina skulle besøge Christiansborg. Her brugte en lille gruppe demonstranter fra Støttekomiteen for Tibet anledningen til at råbe op om knægtede menneskerettigheder i Tibet og viftede bl.a. med tibetanske flag for at markere deres bekymring for Kinas fremfærd i det besatte asiatiske land.
Politiet skred imidlertid hurtigt ind over for Tibet-demonstranterne - i modsætning til dagens demonstration mod bl.a. det socialistiske Vietnams syn på ytrings- og pressefrihed. Flag blev konfiskeret - ifølge politiet af sikkerhedshensyn - samtidig med at Støttekomiteen for Tibet blev bedt om at forlade Christiansborg Slotsplads med et 'skrid ad helvede til.'
Talsperson for Frie Vietnamesere i Danmark, Nguyen Huong Kim, der arrangerede dagens demonstration mod Vietnams knægtelse af menneskerettigheder, er overrasket over forskellen.
- Det virker mærkeligt, at der er forskel. Vi ville bare gøre opmærksom på, at de millioner, Danmark afleverer til Vietnam, går til det kommunistiske parti - ikke det vietnamesiske folk. Vi er meget tilfredse med, at vi kan stå her på pladsen, siger Nguyen Huong Kim
Politiet i Kina-panik: Fjerner én mand med tibetansk flagFik bødestraf for Kina-plakater
Ekstra Bladet-journalist efter anholdelse: Kan det virkelig passe?
Hos Støttekomiteen for Tibet er formand Anders Højgaard Andersen forfærdet over forskelsbehandlingen.
- Det er meget, meget uheldigt, hvis det her handler om, at danske myndigheder bevidst skærmer den kinesiske præsident fra kritiske demonstrationer i det offentlige rum. De skal bare holde nallerne væk. Og umiddelbart så tror jeg da, at det her handler om, at Kina er så meget mere magfuld og økonomisk stærkt end Vietnam er, så på den måde virker det hyklerisk. Men Kina er simpelthen en højere prioritet for Danmark end Vietnam, tror jeg, siger Anders Højgaard Andersen.
Støttekomiteen for Tibet var også i år udsat for at få 'opløst' en enmandsdemonstration mod Kina, da den danske Tibet-støtte Jens Christian Nielsen i juni i år havde taget opstilling på et offentligt fortorv ved krydset mellem Kystholmen og Hammerholmen ved Avedøreværket, mens Kinas fjerdemægtigste mand, Yu Zhengsheng, kørte forbi med massiv politiescorte for at besøge kraftværket. Jens Christian Nielsen blev imidlertid bedt om at forlade stedet.
Dengang forklarede pressetalsmand hos Københavns Politi, Bent Balthzer Sørensen, at det var af sikkerhedshensyn.
- Han blev flyttet. Vi kunne ikke af sikkerhedshensyn have ham stående netop der. Derfor er det rigtigt nok; jeg kan bekræfte, at han blev flyttet til et andet sted.
Ekstra Bladet fik under præsident Hu Jintaos besøg også anholdt en journalist, der satte kritiske plakater op ved den lille havfrue.
OPDATERET MED KOMMENTAR FRA KØBENHAVNS POLITI 17:00:
- Forskellen på de to demonstrationer er, at under den kinesiske præsidents besøg var der et markant højere sikkerhedsniveau, som vi i fællesskab med vores efterretningstjeneste (PET red.) sætter. Ved dette besøg er der ikke samme risici, og derfor har vi ment, at man godt kan lægge en demonstration på slotspladsen, siger politiinspektør ved Københavns Politi, Mogens Lauridsen, til Ekstra Bladet.
Men de vietnamesiske organisationer i Danmark er meget kritiske over for præsidenten i Vietnam. Hvorfor adskiller det sig fra tibet-grupper, der er meget kritiske over for det kinesiske styre?
- Vi laver ikke politiarbejde for at knægte ytrings- eller forsamlingsfriheden. Og generelt kan jeg bare sige, at vi udelukkende har lagt et forskelligt sikkerhedsniveau ved de to besøg, siger Mogens Lauridsen.