Det hemmelige Venstre: Danmarks mest lukkede klub

Det erklærede liberale parti Venstre er ikke alene landets største - det er også landets mest lukkede parti, hvor selv hovedbestyrelsen er hemmelig, ligesom partiet gør alt for at skjule økonomiske interesser. Vil Lars Løkke kunne bryde med den tradition i dag?

Lars Løkke er formand for det, der må være landets suverænt mest lukkede parti. Derfor vil det være noget af en nyskabelse, hvis han pludselig lægger alt frem - inklusive bilag. Følg med fra klokken 13 her på sitet. (Foto: Jens Dresling/POLFOTO).
Lars Løkke er formand for det, der må være landets suverænt mest lukkede parti. Derfor vil det være noget af en nyskabelse, hvis han pludselig lægger alt frem - inklusive bilag. Følg med fra klokken 13 her på sitet. (Foto: Jens Dresling/POLFOTO).

Hvis Lars Løkke Rasmussen rent faktisk som lovet lægger 'alt' frem i dag på bilags-pressemødet klokken 13, vil det være et markant brud med principperne i Venstre.

Han er nemlig formand for et parti, der nærmest af princip er hermetisk lukket og ikke giver offentligheden indsigt i mere end højst nødvendigt. Ja, faktisk helst ikke engang så meget.

Løkkes rejsefrås: Her er hele forløbet

Venstre-formanden og formanden for GGGI holder i dag pressemøde i Ingeniørsforeningens mødelokale på Kalvebod Brygge i København efter et bizart forløb, hvor Venstre er skiftet mellem total lukkethed og bortforklaringer, som man sidenhen selv har underløbet. Dertil har Løkke flere gange givet bortforklaringer, der ganske enkelt ikke var sande.

Løkkes skæbnedag - følg det hele her

Det hele drejer sig om Lars Løkkes luksuriøse flyrejser på første klasse til omkring 70.000 kr. per billet, dyre luksus-suiter og limousinekørsel, når han har været af sted for GGGI. Det hele betalt af offentlige bistandsmidler

Normalt gør Venstre alt, hvad der står i partiets magt for at skjule partiets økonomi og interesser. Hvad enten det er den nye offentlighedslov, der effektivt afskærmer offentligheden for at følge med i, hvad embedsmændene rådgiver ministre om, eller det er Venstres egen pengekanal, der bliver tildækket.

Luksus-Løkke henter datteren i USA for skattekroner

Senest har Venstre i den forbindelse udført en veltilrettelagt udvidelse af den Liberale Erhvervsklub. Klubben, der sikrer, at store virksomheder og organisationer kan støtte partiet økonomisk og samtidig mødes med Lars Løkke Rasmussen. Normalt skal den slags offentliggøres, men ved at indføre et mellemled sikrer Venstre sig, at arbejdet kan foregå i dybeste hemmelighed.

På samme måde har nyhedsbrevet A4 for nylig kortlagt, at hele 29 ud af Venstres 47 folketingsmedlemmer nægter at oplyse, hvilke økonomiske interesser, de har ved siden af folketingsarbejdet. Eksempelvis i form af lønnede bestyrelsesposter, gaver, bijob og aktiebeholdninger.

- Det er jo et sygdomstegn, når borgerne opfatter deres politikere som korrupte, og det tillidsproblem risikerer jo at blive udbygget, når politikerne ikke lader sig registrere, siger forsker i demokrati Tim Knudsen til A4.

Løkkes klimafond sendte 30 millioner i sort hul

Blandt de mere bizare hemmelighedskræmmerier i landets største parti er hovedbestyrelsen. Det er ifølge Venstre selv toppen af partiet, men alligevel nægter partisekretær Claus Richter at fortælle navnene på medlemmerne i hovedbestyrelsen.

- Vi vil ikke af princip. Og så vil vi ikke, fordi det strider mod Datatilsynets regler. Den er ikke længere. Vi vil ikke udlevere den liste. Punktum, har Claus Richter sagt til JP.

Ingen andre partier har hemmelige hovedbestyrelser, og i Enhedslisten er retsordfører Pernille Skipper meget forundret over Venstres argument for at skjule, hvem der sidder i bestyrelsen.

Nu skal Løkkes klimaorganisation endevendes

- Vi har endnu ikke fået nogen henvendelser fra Datatilsynet på grund af vores hovedbestyrelse, som naturligvis er helt offentlig, siger hun til Ekstra Bladet.

- Det vidner om en utrolig dårlig kultur i partiet, at man har så meget imod åbenhed på så mange punkter. Venstre og Lars Løkke Rasmussen gør jo krumspring på krumspring på helt basale områder som hvem der støtter dem, hvilke interesser og økonomiske bånd, der er til partiet, siger hun til Ekstra Bladet.

Korruption i Løkkes organisation

I dag klokken 13 får vi så at se, om Lars Løkke føler sig så presset, at han vil bryde med hemmeligheds-princippet og lægge alle oplysninger og alle bilag frem.

- Man kan kun håbe, at han vender skuden og går meget meget åbent til værks. Men jeg må indrømme at jeg er skeptisk, for det har krævet meget tovtrækkeri overhovedet at nå så langt, at vi må få et indblik i, hvordan pengene er brugt, siger Pernille Skipper.

Venstre-folk: Hold dig væk, Løkke

Hun har længe kritiseret Venstre for partiets lukkethed - og i særdeleshed de hemmelige pengeklubber og den ny offentlighedslov.

- Det er utroligt uheldigt i et demokrati, hvis et parti tillægger sig den vane, at man som udgangspunkt er lukket og kun i ekstraordinære situationer – som de selv kalder det – lukker op. Det skal lige præcis være omvendt i et demokrati. Når man lukker sig sådan, kommer alle andre til at tænke på, hvad det er der er at skjule, siger hun til Ekstra Bladet.

Sidste nyt: Åbenhed i Løkkes GGGI

Ekstra Bladet har netop modtaget en mail fra Venstre, hvor det fremgår, at man nu kan læse nærmere om hovedbestyrelsen på partiets hjemmeside. Der fremgår dog ingen navne, og da Ekstra Bladet efterspørger dem, får vi intet svar.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.