Lokalt valg-gakgak: Tvunget til at skifte navn

En række mindre valglister, der stiller op i Region Hovedstaden, skal starte forfra på grund af deres navne

Allan Anarchos protesterer over, at han ikke kan opstille sit parti under dets oprindelige navn. (Foto: Andreas Männel)
Allan Anarchos protesterer over, at han ikke kan opstille sit parti under dets oprindelige navn. (Foto: Andreas Männel)

Demokratiet er for dem, der møder op.

Men selv om man møder op, kræver det også, at man har det rigtige navn, hvis man gerne vil deltage i valget.

En række mindre lister under Kærlighedspartiet (Regnbuefolket / Befri Christiania) er i dag blevet tvunget til at ændre navn, fordi valgsekretariatet i Region Hovedstaden ellers ikke vil godkende dem til opstilling i regionen.

- De siger nu, at 'du må vælge - enten kalder du partiet for Kærlighedspartiet Regnbuefolket eller Kærlighedspartiet Befri Christiania', siger Allan Anarchos, der er spidskandidat for Kærlighedspartiet (Regnbuefolket / Befri Christiania).

Dovne Robert: 'Jeg har altid været en politisk mastermind'

Begrundelsen lyder, at juristerne i regionens valgsekretariat ikke har godkendt brugen af tegn i partinavne.

- Vi har ansvaret for stemmesedlerne, som skal fremstå neutrale - også i den grafiske opsætning. Derfor kan vi ikke godkende brugen af tegn, som kan påkalde sig en særlig opmærksomhed, siger sekretariatschef Jesper Olsen.

Navnene med tegn tiltrækker dermed mere opmærksomhed, som kan påvirke vælgeren positivt eller negativt, hvilket ikke er tilladt, forklarer Jesper Olsen.

Faderhusets frontfigur vil i byrådet

Sekretariatschefen vil imidlertid ikke forholde sig til, at en række tegn tilladt i Københavns Kommune, hvor de pågældende lister kommer fra.

- Det er valgbestyrelsen i Københavns Kommune, der har kompetence til det, siger Jesper Olsen.

Her må lister og partier anvende både komma, parenteser, skråstreg og snabel-a.

Allan Anarchos er meget forarget over, at det er enkelte personer i et af regionens sekretariater, som sidder og bestemmer, hvad partierne må hedde - og dermed også, om de overhovedet må stille op.

Mustafa truet for at stille op til byrådet

Navneændringen betyder nemlig, at partiet skal genskabe deres kandidatliste under det nye navn og igen skal på gaden for at samle 50 stillere inden fristen for opstilling udløber på mandag klokken 12.

- Det har delvist ødelagt listen, da det måske kun er halvdelen af kandidaterne, der når at skrive sig på igen, og de har i hvert fald gjort, så vi skal ud og samle 50 stillere igen, hvilket jeg allerede havde gjort, siger Allan Anarchos, som desuden kan fortælle at også 'ØL - Partiet (STEM PÅ PERLETAND!)' blev tvunget til navneskifte - det er nu omgjort til 'Øl - partiet Perletand'.

Øl - Partiets spidskandidat, Jan Elkjær Nielsen, holder dog fast ved sine valgløfter. Hvis han opnår status og får partistøtte lover han at købe billige bajere for alle pengene og dele dem med folk, der kommer forbi, forklarer Allan Anarchos.

Ekspert: Absurd at stemme på McDonald's