Annonce:
Annonce:

Pind var advaret om Løkkes skandale-fond

Embedsmænd frygtede råddenskab og pengespild i GGGI. Alligevel sendte Venstre-ministeren 90 millioner ud til Sydkoreansk kaos, viser dokumenter

Pind valgte at overhøre klare advarsler fra embedsmænd, ifølge et såkaldt 'Appraisal dokument' fra 2011. Foto: Lars Krabbe
Pind valgte at overhøre klare advarsler fra embedsmænd, ifølge et såkaldt 'Appraisal dokument' fra 2011. Foto: Lars Krabbe
Annonce:
Følg Politik

Daværende udviklingsminister Søren Pind valgte at overhøre klare advarsler fra sine embedsmænd, da han i 2011 besluttede at sende 90 millioner udviklingskroner af sted til Lars Løkke Rasmussens skandaleramte organisation GGGI.

Advarsler han heller ikke oplyste om til Folketingets Finansudvalg, da han i foråret 2011 fik bevillingen godkendt.

Du glemte vist suiterne Løkke

Det viser et såkaldt ’Appraisal dokument’ fra februar 2011, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i hos Udviklingsministeriet.

’Vi ved for lidt om de administrative og finansielle procedurer i GGGI, til at kunne vurdere om organisationen vil være effektiv og i overensstemmelse med god forvaltningsskik. Desuden kan lønniveauet og ledelseskulturen ikke vurderes på nuværende tidspunkt’, skriver embedsmændene.

De advarer direkte mod at frigive de danske penge, før organisationen er blevet nærmere undersøgt.

Annonce:

Fusk og misbrug
Det skete aldrig, og pengene røg af sted til Global Green Growth Institute i Seoul, hvor millioner af skattekroner ifølge den koreanske rigsrevision, er blevet misbrugt på alt for høje lønninger, fusk med kreditkort, tvivlsomme kontrakter, kreativ bogføring, ureglementerede skattefri diæter og betaling af kostbare biler med privatchauffør til folk, der slet ikke var ansatte. Dertil kommer Lars Løkkes eksorbitante rejser.

Embedsmændene bemærker også, at de stort set intet aner om GGGI’s budget og anbefaler altså, at pengene ikke må udbetales, før den danske ambassade i Seoul har ’vurderet de finansielle og administrative procedurer i GGGI’.

Løkke fortryder og beklager dyre rejser

Til embedsmændenes forbløffelse røg de første 30 millioner kroner alligevel til Sydkorea i 2011 på et tidspunkt, hvor alt sejlede i GGGIs hovedkvarter.

Spildte penge
Embedsmændene skriver klokkeklart, at der er en overhængende risiko for, at de 90 millioner danske kroner kun vil ’resultere i planlægningsdokumenter’ og dermed ingen ’egentlige forbedringer’ af klimaet og væksten i de ulande, hvor GGGI arbejder.

DF’s daværende finansordfører Kristian Thulesen Dahl (UDF) havde tilsyneladende lugtet lunten og spurgte Søren Pind, hvilke aktiviteter Danmark kom til at støtte.

Brixtofte: Løkke uden jordforbindelse

Annonce:

Til det svarede Udviklingsminister Søren Pind, at pengene gik til ’pionerområdet for reduktionsstrategier’.

I det såkaldte aktstykke, som lå til grund for Folketinget blåstempling af bevillingen i maj 2011, nævnte den daværende udviklingsminister som nævnt heller ikke embedsmændenes advarsler mod GGGI.

Om mulige risici skrev Søren Pind blot til Folketinget, at ’begrænset kapacitet i udviklingslandene ligesom ukoordinerede procedurer i de multilaterale institutioner kan medføre forsinkelser i gennemførelsen af de konkrete initiativer’.

Politisk pres
Meget tyder da også på, at der var et voldsomt politisk pres på embedsmændene i Udviklingsministeriet fra den daværende VK-regering.

Løkke: Pengerod skyld i gratis datter-rejse

Annonce:

- Der var bred undren på gangene i Udviklingsministeriet over, at en så lille og ukendt organisation som GGGI kunne få en så stor bevilling. Normalt er de organisationer vi arbejder med gennemprøvede og kendte, siger en kilde fra Udenrigsministeriet, som vil være anonym af hensyn til sit job.

Synspunktet bakkes dog op af den daværende formand for Danidastyrelsen, Klaus Bustrup. Til Politiken.dk forklarer Bustrup, at han og hans kolleger havde en følelse af, at det var begrænset, hvad de kunne gøre i forhold til godkendelsen af GGGI’.

Dokumentation: Her er bilagene

Det skyldtes ifølge Bustrup, at både Klima- og Energiministeriet, Finansministeriet, Statsministeriet og Udenrigsministeriet allerede var involveret i fordelingen af pengene.

- Det er klart, at når det allerede var koordineret i flere ministerier, så var vores muligheder for at præge processen mindre, end den plejede at være, og derfor påpegede vi også, at vi i fremtiden gerne ville involveres noget før, siger han til politiken.dk.

Annonce:

Løkke ville have Lykke
I juni 2011 blev daværende klimaminister Lykke Friis (V) – efter krav fra Statsministeriet - indsat i GGGI’s bestyrelse. De første 30 millioner kroner fra Danmark blev frigivet i oktober 2011 på et tidspunkt, hvor både de administrative og finansielle forhold i GGGI - ifølge den koreanske rigsrevision - var stærkt kritisable.

Her boede Løkke med datteren i Rio

Samtidig var der voldsomme interne diskussioner i GGGIs ledelse om en hemmelig og stærkt kritiseret kontrakt mellem GGGI og den multinationale konsulentvirksomhed McKinsey & Company. Det viser interne dokumenter fra GGGI, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, blev de danske penge netop brugt på denne omdiskuterede kontrakt – som også behandles fyldigt i rapporten fra den koreanske rigsrevision.

Løkkes klimafond sendte 30 millioner i sort hul

Søren Pind vil ikke interviewes om sagen, men erindrer ikke ’et uklart eller politisk bestemt beslutningsgrundlag’.

Annonce:

- Jeg husker derimod, at der var en kraftig diskussion mellem Statsministeriet og Udenrigsministeriet om, hvorvidt der skulle sidde en repræsentant fra Udenrigsministeriet, eller det skulle være klima- og energiministeren. Jeg opfattede ingen modvilje eller betænkelighed i forhold til GGGI. Og rent ud sagt må det have været sådan, at jeg fik en indstilling. Det var ikke noget, jeg fandt på, skriver han i et email-svar til Ekstra Bladet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lykke Friis .

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: