Annonce:
Annonce:

Efter Hulabula-land: Nu taler DF om knaldhytter

Søren Espersen står ved sin udtalelse om, at alternativet til livet på Jomfruøerne er en knaldhytte i Ghana

Udenrigsordfører for Dansk Folkeparti Søren Espersen (Foto: Thomas Borberg)
Udenrigsordfører for Dansk Folkeparti Søren Espersen (Foto: Thomas Borberg)
Annonce:
Følg Politik

Dansk Folkepartis borgmesterkandidat i Vejle, Holger Gorm Petersen, kom i marts i gevaldig modvind, da han betegnede ikke-vestlige lande over en kam som Hulabula-land. En udtalelse han senere beklagede.

Onsdag aften gav hans partikollega i Folketinget Søren Espersen et interview, som kunne bringe minderne tilbage til den uheldige formulering.

På skolelærerkanalen DR2 var Espersen i debat med Enhedslisten om, hvorvidt Danmark bør give Jomfruøerne, tidligere kendt som Dansk Vestindien, en officiel undskyldning for slavehandlen på øerne for godt 200 år siden.

Det afviser udenrigsordføreren blankt, bl.a. fordi efterkommere af slaverne på Jomfruøerne har et bedre liv, end hvis de var opvokset i Ghana, hvorfra danskerne hentede de fleste slaver.

Annonce:

Hvad er en knaldhytte?
- De er i den fordelagtige situation, at de er vokset op i USA med amerikansk pas i et frit og velstående land. Alternativet var jo, at de var opvokset i Ghana i en eller anden knaldhytte, sagde han i Deadline-studiet.

Ekstra Bladet fangede i dag Søren Espersen for at høre, hvad en knaldhytte egentlig er?

- Det er sådan en lille hytte. En lille typisk afrikansk hytte, som man har set i Tanzania med lidt stråtag på. Det kunne man godt forestille sig. Det tror jeg, ligger i begrebet. Jeg tænkte ikke særligt over det.

- Tidligere har en af dine partikolleger omtalt Afrika som Hulabula-land. Er du glad for, at du sagde knaldhytte i fjernsynet?

- Jeg synes ikke, man skal tale nedsættende om folk, men der er altså små hytter. Der ligger også nogle små knaldhytter på Lolland, som ikke kan sælges. Sådan nogle Låsby-Svendsen huse. Det er ikke særlig rart at bo der, så det var egentlig det, der lå i det, jeg sagde.

- Er du ikke bange for, at det kan fremstå som om, at du omtale Afrika meget stereotypt?

Annonce:

- Jeg kunne aldrig drømme om at omtale afrikanere i stereotyper, så det er jeg ikke spor nervøs for. Det ligger slet ikke til mig.

- Du har sagt, at efterkommerne skal være glade for at bo i USA frem for en knaldhytte i Ghana.

Skæbnen
- Det er rigtigt. Men det er jo ikke noget med, at alle ghanesere bor i knaldhytter. Det er (beboerne på Jomfruøerne, red.) at bo i et velstående land. Et fint velordnet samfund, som man kan være stolt over at være født i. Alternativet det er en lille knaldhytte i Ghana eller Nigeria. Det er det, jeg har sagt.

- Men alternativet kunne jo også være at have et vellønnet job i Ghana og bo i en lejlighed?

- Det er rigtigt, man ved aldrig, hvilken skæbne man får... Nej, jeg synes det er en meget god illustration af, hvad det her drejer sig om. Man skal i den situation, at man er født i USA, ikke bede Danmark om en erstatning.

Ud over Hulabula-sagen kom Dansk Folkepartis Marie Krarup i foråret i problemer, efter hun havde latterliggjort et besøg i New Zealand.

'Maori' Krarup hånes af kollegaerneDF beklager Krarups latterliggørelse

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Se billederne

Annonce:
Er det et tricktyveri, hr Wammen?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: