Thorning: Systematisk aflytning er uacceptabelt

Thorning fastslår dog samtidig, at vi er afhængig af allieredes overvågning, hvis vi skal forhindre terror

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Den angivelige aflytning af den tyske kansler Angela Merkels mobiltelefon var det første, som Statsminister, Helle Thorning Schmidt (S), kom ind på til dagens spørgetime i Folketingssalen.

- Jeg vil gøre det tindrende klart, at vi har den holdning, at systematisk aflytning af tætte allierede er fuldstændig uacceptabelt, lød det fra Helle Thorning-Schmidt.

De seneste uger er flere og flere informationer om den amerikanske efterretningstjeneste NSAs aflytning og overvågning af USAs allierede kommet frem i lyset, efter Edward Snowdens læk af tophemmelige informationer fra NSA.

Det har ført til en tiltagende kritik af regeringen anført. Særligt Venstre har kritiseret statsministeren for ikke klart at støtte Angela Merkel og sige fra over for overvågningen. En kritik som Thorning ikke mener er korrekt.

I spørgetimen gjorde Helle Thorning det dog klart, at regeringen ikke kaster sig ud i en voldsom kritik af samarbejdet mellem efterretningstjenesterne, fordi det kan gå ud over Danmarks sikkerhed og danske interesser.

- Danmark er desværre et potentielt terrormål. Jeg har i sidste ende ansvaret for at sikre danske liv herhjemme så vel som i udlandet, siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter:

- Danmark har ikke størrelsen til at klare os på egen hånd, og derfor er vi afhængige af vores nærmeste allierede og deres efterretningstjenester, sagde Helle Thorning Schmidt.

- Vi har kontrol med efterretningstjenesterne. Vores tjenester kan ikke bede udenlandske tjenester om at gøre noget, som de ikke selv må. Blandt andet fører Kontroludvalget kontrol med det her spørgsmål, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun fortalte desuden, at regeringen netop fra årsskiftet har besluttet at udbygge kontrollen med et nyt og uafhængigt tilsyn med tjenesternes behandling af personoplysninger.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere