Politisk uenighed om danske soldater til Syrien

FN har bedt Danmark om at stille med bidrag til fjernelse til kemiske våben i Syrien. Flertal i Folketinget bakker op, men der er også modstand

Mange af de titusindvis af ofre i den syriske borgerkrig er dræbt med kemiske våben (Foto: AP)
Mange af de titusindvis af ofre i den syriske borgerkrig er dræbt med kemiske våben (Foto: AP)

FN har anmodet Danmark om at bidrage med søtransport og personbeskyttelse i forbindelse med bortskaffelsen af kemiske våben i Syrien, oplyser forsvarsminister Nicolai Wammen (S) efter et ekstraordinært møde fredag morgen i Udenrigspolitisk Nævn.

Og Danmark er parat til at efterkomme ønsket, oplyser han videre. Dog skal der først komme en officiel og mere specifik henvendelse efter et møde i FN-regi den 15. november.

- Danmark vil med dette bidrag støtte solidt op om destruktionen af kemiske våben i Syrien, siger Wammen til Ritzau.

FN skal over de kommende måneder flytte og destruere kemiske våben fra det urohærgede land.

Præsident Bashar al-Assads regime har indvilget i dette skridt, efter at USA har truet med militæraktioner som svar på et gasangreb 21. august i udkanten af Damaskus.

Den danske regering vil bidrage med et flådefartøj, som skal flytte de kemiske våben væk fra Syrien.

- Der er ikke overvejelser om, at Syriens kemiske våben skal destrueres i Danmark, slår udviklingsminister Christian Friis Bach (R) fast.

Soldater udsendes
Danmark kommer ligeledes til at bidrage med et ukendt antal soldater, der skal levere personbeskyttelse af FN's kvindelige udsending til Syrien.

- Vi har ikke lagt os fast på det præcise antal, siger Nicolai Wammen om det antal livvagter, som skal ledsage FN's udsending.

- Det vil være et mindre antal soldater i forhold til personbeskyttelsesdelen. De vil være specialuddannede, siger forsvarsministeren.

- For det personbeskyttelseshold, der skal operere i Syrien, vil der være en risiko forbundet. Der er risiko forbundet ved at udøve personbeskyttelse. Det er specialuddannede soldater, siger han.

Syrien har gennem de seneste år været ramt af hårde kampe mellem oprørsstyrker, der ønsker præsident Bashar al-Assad afsat, og præsidentens militære styrker.

Mere end 100.000 er dræbt og flere millioner er blevet fordrevet i den to år lange konflikt.

Vestre enig trods modstand
Vestre bakker op om bidraget:

- Det følger naturligt af det internationale engagement, Danmark har udvist i den her sag, og det stiller vi os bag. Det er en udfordring, at det her også betyder en accept af det syriske styre, som vi beklager, siger Søren Pind, Venstres udenrigsordfører Søren Pind efter mødet i udenrigspolitisk Nævn.

Han beklager, at det internationale samfund legitimerer præsident Bashar al-Assad.

- Det vi vil se, når den her konflikt løber ud, det er, at Assad stadig sidder der. Det kan man næsten ikke andet end at se den her mission som en del af, siger Søren Pind.

- Er det ikke mærkeligt, at I bakker op om en mission, der ligger i direkte forlængelse af en Syrien-politik, som I ikke støtter?

- Nej, for vi er nået til et punkt nu, hvor der ikke er meget, der kan gøres anderledes. Og vi står bag anstrengelserne for at afskaffe de kemiske våben.

- Men realiteten i den konflikt er, at de kemiske våben har slået meget få ihjel af de langt over 100.000 ofre, siger Søren Pind.

Han er bekymret for soldaternes sikkerhed.

- Det er en overordentlig farlig opgave. Også fordi man ikke skal tage fejl af, at der ikke er ret mange i Syrien, der er begejstret for det internationale samfunds indsats i Syrien. Det er klart, at det er farligt, siger Søren Pind.

Han beklager, at danske soldater i personbeskyttelsesholdet må samarbejde med den syriske hær.

- Det har jeg det skidt med. Det internationale samfunds måde at agere på og den danske regerings måde at agere på er i stigende grad med til at legitimere Assad, og det beklager vi i Venstre, siger Søren Pind.

Modstand fra DF
Dansk Folkeparti vender tommelfingeren nedad.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen.

- Det bliver en meget meget farlig situation. Vi er umiddelbart negative over for at have soldater i dén hvepserede, der hedder Syrien. Vi skal samarbejde med den syriske hær. Det gør mig meget urolig. Det er en dødsensfarlig opgave, siger Søren Espersen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere