Valg-prognose: De røde mister deres dominans

Venstres fremgang bliver mærkbar ved valget på tirsdag, men Løkkes rejsesag sætter også sine spor, viser prognose

Socialdemokraten Anker Boye er borgmester i Odense, som i valgsammenhæng er landets mest åbne storby. (Foto: Ole Frederiksen)
Socialdemokraten Anker Boye er borgmester i Odense, som i valgsammenhæng er landets mest åbne storby. (Foto: Ole Frederiksen)

Socialdemokraterne er i dag det klart største parti i det kommunale Danmark, men det bliver partiet formentlig ikke ved med efter den 19. november.

Det fastslår den anerkendte valgforksker Søren Risbjerg Thomsen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, i en omfattende valgprognose foretaget for det politiske fagmedie Altinget.dk.

Efter valget vil der kun være rødt flertal i 32 kommuner mod 55 i dag, forudses det.

De lange knives nat
Prognosen kommer dog med en del forbehold, fordi det er enormt svært at forudse, hvordan partiernes kandidater stiller sig i de enkelte kommuner på valgnatten.

De lange knives nat er nemlig berygtet for sin uforudsigelighed. Prognosen siger derfor kun lidt om, hvem der i sidste ende løber med flest borgmesterposter.

Men usikkerhederne til trods er denne metode, det tætteste man kommer på en valid meningsmåling, fastslår Søren Risbjerg Thomsen.

- Erfaringsmæssigt giver denne fremgangsmåde, selv tæt på kommunalvalget, en bedre forudsigelse af det samlede landsresultat ved kommunalvalget, end man kan få ved en meningsmåling, hvor man direkte spørger vælgerne om, hvordan de vil stemme ved det kommende kommunalvalg, forklarer professoren over for Altinget.

Ifølge pronosen vil Venstre gå to procent frem, fra 25 til 27 procents vælgopbakning.

I dag er Socialdemokraterne større end Venstre i 61 kommuner. Efter valget vil de to store partiet fordele kommunere lige med 49 kommuner til hver.

Men selvom prognosen er godt nyt for Venstre, så kan den seneste tids modvind efter Lars Løkkes rejsesag også aflæses.

- Den stærke tilbagegang for Venstre i de seneste landspolitiske meningsmålinger kommer således til at koste dyrt i forhold til de tidligere forventninger, siger Søren Risbjerg Thomsen og peger på, at Venstre i januar stod til 30 procents tilslutning.

De store tabere
Ser man bor fra duellen mellem de to store partier, så falder det især i øjnene, at Konservative og SF står til massive vælgerlussinger.

Begge partier vil ifølge pronosen blive halveret sammenlignet med seneste valg. Konservative går fra 11 til 5,5 procent. SF fra 14,5 til 6,7 procent.

I 2009 var begejstringen for SF's tidligere formand, Villy Søvndal, på sit højeste, har flere iagttagere påpeget.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere