Vælgere og lokalpolitikere har forskellige ønskelister

Der er manglende fodslag mellem kandidaterne til tirsdagens kommunalvalg og vælgerne, viser ny undersøgelse

Når næsten tre millioner danskere tirsdag sætter deres kryds til kommunalvalget, vil hovedparten uanset valgets resultat ende med at blive skuffede. Det fremgår af to undersøgelser fra Ugebrevet A4.

Der er nemlig ikke overensstemmelse mellem vælgernes og politikernes ønsker.

Godt nok er både vælgere og politikere fra begge blokke villige til at bruge flere penge på 11 udvalgte kerneområder.

Men blå vælgeres forbrugslyst er større end de blå politikeres, og røde vælgere er ikke enige med deres politikere om, hvor pengene skal bruges.

Således viser de to undersøgelser fra A4, at vælgere og politikere er på kollisionskurs i forhold til den kommunale velfærd i næste valgperiode.

Uenigheden er størst i blå blok, hvor vælgernes lyst til at bruge kommunale penge er dobbelt så stor som de borgerlige kandidaters. I ønsket om velfærdsforbedringer ligger de blå vælgere sågar tættere på de røde politikere end på de blå.

Det ser kommunalordfører for Venstre, Jacob Jensen, dog intet problem i.

- Vores kandidater forsøger at afstemme forventningerne og tegne et mere realistisk billede af, hvad der er muligt. På det senere har vi set politikere, der har lovet en masse, men ført en politik, der er gået den anden vej.

- Den situation tror jeg ikke, at vores kandidater vil bringe sig i, og derfor de med mere beskedne, men også realistiske bud på, hvad der kan lade sig gøre, siger han til A4.

En kende mere enighed er der at spore i rød blok. Her er man enig om at bruge flere penge, men bare ikke på hvad.

For eksempel vil næsten dobbelt så mange røde vælgere som politikere ifølge A4's undersøgelse bruge flere penge på ældrepleje og plejehjem.

Men det får heller ikke Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup, op af stolen.

- Kandidaterne kender godt virkeligheden. De ved, at der er ikke ubegrænsede muligheder. Derfor ser jeg de her tal som udtryk for, at vi har nogle stærke kandidater, der er klar til at gøre nogle ting i den offentlige sektor smartere, siger Simon Kollerup.

De to undersøgelser omfatter en rundspørge blandt alle nuværende kommunalpolitikere, som genopstiller. Den er udført af Ugebrevet A4, og 735 kommunalpolitikere har svaret på spørgsmålene.

Derudover har YouGov for A4 interviewet 1012 personer i alderen 18-74 år i perioden 1.-4. november 2013.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere