Frank hyrer de kolde og fyrer de varme

Københavns overborgmester Frank Jensen ansætter bureaukrater med den ene hånd og fyrer sundhedspersonale med den anden

Frank Jensen i KV-debatten søndag på DR. (Foto: Jakob Jørgensen)
Frank Jensen i KV-debatten søndag på DR. (Foto: Jakob Jørgensen)

Mens borgere i hele København kan se jyden Frank Jensen puste sig op på valgplakater med slogans som ’her bor vi’ og ’respekt for København’, så kan Ekstra Bladet i dag afsløre, at overborgmesteren i stor stil ansætter akademikere og bureaukrater med den ene hånd, mens han skærer ned på sundhedspersonalet med den anden.

Således viser tal hentet fra kommunernes lønstatistik Sirka, at der i Københavns Kommune i 2009 var ansat 2465 akademikere i kommunen. I 2013 var tallet steget til 3026 akademikere. Det er en stigning på 23 procent.

Samtidig er sundhedspersonalet reduceret fra 7021 til 6128 ansatte. Det er et fald på 13 procent.

Franks forkærlighed for æggehoveder betyder, at kommunen ligger øverst i Ekstra Bladets opgørelse over, hvilke kommuner der har flest ’kolde hænder’ i forhold til ’varme hænder’ blandt kommunens ansatte. I Københavns Kommune er der 27 procent ’kolde hænder’. I den modsatte ende ligger Nordfyns Kommune, hvor der kun er 14 procent.

Forbundsformand for fagforbundet FOA Dennis Kristensen mener, at den er helt gal med kommunernes prioritering.

Har penge i kassen
– Der er alt for meget detailstyring af de ansatte og tidstyranni. Det er gået hen og blevet et dokumentationsmareridt uden lige. Det betyder, at der skal være alt for mange administrative medarbejdere til at tilrettelægge arbejdet for frontpersonalet, som har den direkte kontakt med borgerne, siger han.

– Mens antallet af ’kolde hænder’ er eksploderet, så er er de varme skrumpet ind. Det betyder eksempelvis, at der bliver gjort mindre rent hos de ældre. Besparelserne rammer dem, der har mest med borgerne at gøre, tilføjer Dennis Kristensen.

Prioriteringen er stik imod det, som befolkningen efterspørger.

– Spørger man befolkningen, så efterspørger de penge til kernevelfærden frem for penge til projekter og kultur, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole.

At København ligger i top hænger ifølge forskeren sammen med, at den er stor og dermed også mere kompleks. Men der er også en anden forklaring: projektmageri. Blandt andet har Københavns Kommune brændt 1,2 millioner skattekroner af på en kampagne for byens cyklister samtidig med, at Center for Hjerneskade ikke længere modtager patienter fra kommunen.

Frank Jensen: Ikke rigtigt
Overborgmester Frank Jensen anerkender ikke, at faldet i 'varme hænder' er så stort, som tallene viser:

– Det er ikke udtryk for, at der er kommet flere akademikere i stedet for frontpersonale. Det hænger sammen med, at opgaver som udføres af ’varme hænder’ også bliver foretaget af private leverandører. Så der er betydeligt flere ’varme hænder’ i Københavns Kommune end jeres tal viser.

Læs i Ekstra Bladet mandag:

- Færre penge til hjerneskadede

- Brænder penge af på god cykelkarma

- Vi skal ikke kaste konfetti på cyklisterne

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere