Norsk ekspert om Daniel Carlsen: Han minder om Breivik

Der er klare fællestræk mellem den danske byrådskandidat og den norske massemorder, vurderer eksperter

Daniel Carlsens retorik minder om massemorderen Anders Breivik, mener en norsk ekspert. (FOTO: OLE FREDERIKSEN/AP).
Daniel Carlsens retorik minder om massemorderen Anders Breivik, mener en norsk ekspert. (FOTO: OLE FREDERIKSEN/AP).

Daniel Carlsen, lederen af det stærkt højrenationalistiske Danskernes Parti, der stiller op til kommunal- og regionsvalget på tirsdag, er så radikal i sit verdenssyn, at han minder om Anders Breivik.

Det mener den fremtrædende professor i socialantroprologi Thomas Hylland Eriksen fra Oslo Universitet.

- Breivik var jo langtfra alene om at have de idéer, og hans terrorangreb viste, hvor galt det kan gå, hvis man tager dem til sin yderste konsekvens, siger den norske professor.

Ekstra Bladet kunne lørdag fortælle, at Daniel Carlsen, der før stiftelsen af Danskernes Parti var erklæret nazist, ved et nyligt vælgermøde meddelte en vælger med afrikansk baggrund, at han ikke burde få børn i Danmark.

TV: Byrådskandidat til afrikansk vælger: Du bør ikke få børn

Minder om fascisme
Professor Thomas Hylland Eriksen har gennemgået en række udtalelser fra Daniel Carlsen, og han mener altså, at der er markante ligheder mellem den danske partileder og Anders Breivik.

- De har først og fremmest den etniske nationalisme til fælles, altså den aggressive modstand mod en national identitet, som inkluderer flere racer og religioner. Tanken om at vores land må renses for kulturelt og racemæssigt ’skidt’ er også fælles. Det minder svært meget om fascisme; hvis Carlsen ikke selv kan se det, må det skyldes, at han har læst for lidt om europæisk historie, siger Thomas Hylland Eriksen.

Også lektor Rikke Peters fra Aarhus Universitet peger på lighedspunkter mellem de to.

’Multikulturen’ som fjendebillede

- Der er helt sikkert fællestræk mellem Daniel Carlsen og Breivik på den måde, at de begge betragter de andre politiske partier som fjender, fordi de opretholder det multikulturelle samfund, som både Breivik og Carlsen kæmper imod, siger Rikke Peters.

Den norske terrorist Anders Breivik anså de 77 sagesløse personer, som han nedslagtede i Oslo og på Utøya i juli 2011, for politiske fjender, og i sit manifest og sine taler under retssagen mod ham betegnede han dem som frontkæmpere for ‘multikulturalismen’.

Også Daniel Carlsen bruger multikulturen som skræmmebillede, når han raser mod ikke-vestlige indvandrere og alle de dårligdomme, de ifølge Carlsen tilfører Danmark.

- Det er sådan en eksklusionspolitik. Her er det dog vigtigt at understrege, at jeg ikke mener, Daniel Carlsen kunne finde på at begå terror ligesom Breivik, men ideologisk er der klare fællestræk. Det er en politik, som bygger på en vrede mod multikulturen, siger lektor Rikke Peters.