Valg-nedbrud flere steder i landet

Tusindvis af danskere har været afholdt fra at stemme her til morgen, fordi der har været problemer med elektroniske stemmelister.

(Arkivfoto: Colourbox).
(Arkivfoto: Colourbox).
Følg Politik

En række valgsteder har været ramt af nedbrud lige fra åbningstidspunktet klokken ni her til morgen.

Det bekræfter Indenrigsministeriet over for Ekstra Bladet, og det betyder, at tusindvis af danskere ikke har kunnet afgive deres stemmer her til morgen.

To af dem var Claus Petersen og hans kone Ingeborg Bjerre fra Taastrup ved København.- Min kone og jeg tog til valgstedet så vi var der fem i ni, for hun skulle på arbejde. Vi var taget tidligt afsted, fordi hun først hjemme efter 20 i aften, hvor valgstederne lukker, siger Claus Petersen til Ekstra Bladet.

- Præcis kl ni kom lederen af valgstedet hen og forklarede, at de havde nogle computer-problemer. Det var som om, at de ikke kunne komme ind på det program, de skulle ind på. Hun sagde, at hun håbede, vi havde lidt tålmodighed for det skulle formentlig løse sig inden for 5-10 minutter, siger han.

Valgkampen er slut - nu kan du stemme

Problemerne blev dog ikke løst, og flere og flere måtte derfor gå forgæves, fortæller Claus Petersen.

- Og efter 40 minutter var vi nødt til at tage af sted fordi, min kone var nødt til at tage på arbejde, siger han til Ekstra Bladet.

Vilhelmsen forventer dårligere valg

Ifølge Indenrigsminiteriet skyldes problemet, at der fra morgenstunden har været problemer med elektroniske valglister. Så steder, der holder styr på vælgerne ad den vej kan være blevet ramt, mens de gammeldags, der benytter papirlister skulle fungere fint fra morgenstunden.

De steder, hvor der kan have været problemer fra morgenstunden er de steder, hvor valgkortet scannes, og det handler bl.a. om flere steder i København.

8,4 procent af vælgerne har stemt klokken 10

- Det var synd, for der var en masse mennesker oppe i årene, der havde brugt mange kræfter på at tage af sted. Og det er bestemt ikke sikkert, at de orker at komme igen. Det må simpelthen ikke ske, der burde være en plan b klar, siger Claus Petersen.

Problemet skulle ifølge Indenrigsministeriet nu være løst, så det igen er muligt at stemme landet over.

Indenrigsministeriet henviser i øvrigt til KMD, der står for den tekniske support til valgstederne, men her har man ikke fået en eneste henvendelse.

- Sidst jeg snakkede med vores support havde vi ikke fået nogen meldinger ind. Vi har jo et bredeskab, der sidder klar, siger pressechef ved KMD, Christoffer Hellmann og tilføjer.

- Det kan jo være, at de bare ikke har fået ringet til os endnu og er på vej til det, siger Christoffer Hellmann, der forsikrer om, at situationen ikke er gældende for samtlige digitale valgsteder.

- Så havde vi hørt om det, siger Christoffer Hellmann og forklarer, at i alt 60 ud af landet 98 kommuner bruger digitale scannere.

Løkke fedtspiller

Han mener, at problemer kan skyldes, at teknikken er ny for mange af valgstederne.

- Vi kan ikke afvise, at der er lidt start-vanskeligheder, for nogen er det jo lidt ny teknologi. Men vi sidder klar herude til at hjælpe dem, når de ringer, siger Christoffer Hellmann og forsikrer om, at der er en plan B, hvis systemerne fejler.

- Hvis alt uheld skulle være til stede, så kan man overgå til papir-valg. Der er en plan B, og demokratiet er ikke i fare, hvis man skal sige det lidt højtflyvende, siger Christoffer Hellmann.

Han beklager, hvis nogle har måttet forlade valgsteder på grund af ventetider.

- Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, hvis folk har ventet i lang tid. Så må man bare håbe, at de har tid senere på dagen, siger Christoffer Hellmann.

Engells Danmarks-kort: Her bliver valget dramatisk

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind