Engells Danmarks-kort: Her bliver valget dramatisk

Se de byer, som den garvede iagttager vil holde øje med

(Foto: Jan Unger og Bing Maps / collage: Ekstra Bladet)
(Foto: Jan Unger og Bing Maps / collage: Ekstra Bladet)

Korporlige kamphaner, ringbrynjer og et 100-årsregimes mulige fald. Der er lagt i ovnen til adskillige dramaer, når stemmerne er talt op.

For selvom de fleste retter blikket stift imod, hvordan de politiske kastevinde falder ud i ens hjemby, så er der nogle dramaer, der har ingredienserne til at fange hele landets opmærksomhed.

Politisk kommentator Hans Engell udpeger her de opgør, som han vil holde blikket fast rettet imod ved valget.

Helsingør: Alle tiders slagsmål
Hvis du er mere til dramatik end prognoser, så læn dig tilbage og vent på Helsingør. Der er nemlig garanti for rivegilde i Hamlet-byen.

Efter valget for fire år siden nåede borgmesterkæden at skifte ejermand adskillige gange inden den havnede på skuldrene af en Venstre-mand.

Denne gang har Konservative erstattet den stolte træskoklædte Per Tærsbøl med Christiansborg-profilen Benedikte Kiær.

- Helsingør er om noget stedet, hvor ingen skylder hinanden noget. Det er alles kamp mod alle, fastslår Hans Engell.

Skal man på rådhuset i løbet af natten, gør man simpelthen klogt i at iføre sig ringbrynje.

- De vil være klar til at alliere sig med fanden selv, Holger Danske og en død sømand, for at få flertallet, bemærker han.

Holstebro: Kendissen mod lokalpatrioten
Byen syd for Fjorden har i årevis været kendt som centrum for en bitter motorvejsstrid. Og nu leverer de jordbundne jyder igen dramatik.

Ulla Tørnæs (V) har forladt København og repræsenterer dermed både Venstre og de store armbevægelser fra hovedstaden.

Over for hende står den lokale borgmester H.C. Østerby (S), der var en populær leder af byens sports collage. Men hvem vælger holstebrogenserne på aftenen?

- Spørgsmålet er, om det er kendissen inde fra Christiansborg, der vinder. Eller er det den lokale borgmester, som er kendt fra håndboldbanen og faktisk har gjort det ret godt, spørger Engell.

Frederiksberg: 100-årsregime vakler
Hvis man har kunnet regne med noget her i livet, så var det, at himmelen var blå og borgmesteren på Frederiksberg havde De Konservatives karakteristiske grønne farve.

Men sådan ser verden måske ikke længere ud, når vælgerne i landets geografisk mindste kommune har stemt.

- Kan De konservative holde skansen, eller er der efter 100 år udsigt til et systemskifte, spørger Hans Engell.

København: Alle undtagen Frank er i spil
Det er klappet og klart, at Socialdemokraterne beholder posten som overborgmester. Men der er masser af drama om de øvrige topposter.

- Det bliver et stort slag. Vi ved, Frank Jensen fortsætter, men derudover kan fordelingen af poster blive meget, meget speciel, konkluderer Hans Engell.

Den helt store bombe kan blive Enhedslistens forventede kanonvalg. Nogle målinger har givet partiet mere en hver femte stemme. Især posten som teknik- og miljøborgmester er der allerede inden afgørelsen krig om.

- Ved siden af overborgmesteren, så er det den mest synlige borgmesterpost. Og så er spørgsmålet, om Enhedslisten får så stort et valg, at de kan gøre krav på to borgmesterposter, vurderer Engell.

Spillet på Københavns Rådhus er i det hele taget kendt for sin dramatik.

- Sidste gang var DF og konservative jo ved at komme op og slås, husker Hans Engell.

Aalborg: Rejsecirkus i rødt kerneland
Landets fire største byer beholder ret sikkert deres socialdemokratiske borgmester, viser valgdagen.

Men hvor de fleste peger på Odense som stedet, hvor der måske alligevel kan blive en smule spænding om udfaldet, så tror Hans Engell på Aalborg, som en mulig overraskelse.

Valgkampens mest opsigtsvækkende sag om nepotisme har nemlig ramt byens socialdemokrater som en mavepuster fra Limfjordens dyb. Den aftrædende S-borgmester Henning G. Jensen tog sin kone med på en rejse til Aalborgs venskabsby Solvang i Californien.

- Hvis der sker noget dramatisk omkring Socialdemokraterne, så er det her. Socialdemokraterne stiller med en ny mand og de har haft en del uro, påpeger han

Hvidovre: DF's hede borgmesterdrøm
En af det helt store spørgsmål er, om Dansk Folkeparti får sin første borgmesterpost. Her er Hvidovre et godt bud.

Spidskandidaten hedder Mikkel Dencker og han sidder allerede i Folketinget for partiet.

- Hvis der er et sted, hvor DF har mulighed for en borgmesterpost, så er det her, fastslår Engell.

Han tilføjer, at Guldborgsund på Lolland-Falster og han gå hen og vælge en DF'er som kommunens spydspids.

Lejre: Røde Mette i ilden
For fire år siden red SF på en bølge af Villy Søvndals popularitet. De dage er i den grad fortid.

Derfor bliver det spændende om partiet kan bevare deres få borgmesterposter. Den ene sidder Mette Touborg på i Lejre.

- Jeg vil være meget optaget af, om Touborg fortsætter. Hvis hun taber, så vil det virkelig være et symbol på SF's nedtur, påpeger Engell.

Boblere
Ud over de syv byer, Hans Engell udpeger, så der enighed om at der også blive spænding her:

Fredericia. Det lykkedes den nu skandale ombruste Thomas Banke (V) for fire år siden at stikke en kæp i hjulet for 90 års S-styre i byen. Men hvordan påvirker Thomas Bankes kranke skæbne valgresultatet? MF’eren Jacob Bjerregaard (S) har droppet storbyen og håber at kunne indtage det fineste kontor på Fredericias rådhus.

Viborg. Venstre og Konservative hader hinanden i Viborg. Vil det lykkedes borgmester Søren Pape Poulsen (K) at beholde sin post? Venstre har sagt, at de hellere vil have en socialdemokrat end et genvalg af Pape.

Kerteminde. Sonja Rasmussen blev for fire år siden valgt for Socialdemokraterne, men fik borgmesterposten med hjælp fra de tre borgerlige partiet V, K, DF. Straffer vælgerne hende her fire år senere?

Næstved. De borgerlige har oprustet i socialdemokratisk kerneland. Vil det lykkedes Karsten Nonbo (V) og Helge Adam Møller (K) at fravriste liste A borgmesterposten?

Se også: Engell: Venstre i frit fald

Det er godt nok et kommunalvalg, men det er vigtigt for partilederne. Foto: Mikkel Tariq Khan Politik Det betyder kommunalvalget for Helle, Løkke og de andre <b>Det betyder kommunalvalget for Helle, Løkke og de andre </b>

1 af 2 Ulla Tørnæs (V) skal forsøge at fravriste socialdemokraterne borgmesterposten i Holstebro. Det er en spændende duel, vurderer Hans Engell. (Foto: Miriam Dalsgaard)
2 af 2 (Foto: Jan Unger og Bing Maps / collage: Ekstra Bladet)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere