Enhedslisten sætter kurs mod kommunalt gennembrud

Enhedslisten får ifølge exitprognoser historisk opbakning ved kommunalvalg og står til 8 procent af stemmerne

19. november 2013 vil formentlig ende med at blive en af de helt store mærkedage i Enhedslistens historie.

De foreløbige prognoser for tirsdagens kommunalvalg vidner i hvert fald om et særdeles stærkt valg for liste Ø, der på landsplan og i særdeleshed i hovedstaden samt i Aalborg vinder frem.

I den seneste exitprognose foretaget af Epinion for DR Nyheder står Enhedslisten til at tage 8,1 procent af stemmerne på landsplan. Til sammenligning fik partiet 2,3 procent af vælgernes gunst ved valget i 2009.

Dermed er Enhedslisten ifølge prognosen det eneste parti på venstrefløjen, der går frem på landsplan.

- Det er dejligt, at Enhedslisten efter det her valg ser ud til at blive et landsdækkende parti, siger partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det vil blandt andet styrke os, der sidder på Christiansborg, fordi vi får en meget mere direkte kontakt til kommunerne rundt omkring i landet, mener hun.

Enhedslistens fremgang er særligt udtalt i København. Her var partiet på forhånd spået et stort valg, og den seneste af Epinions exitprognoser giver da også Enhedslisten mere end hver femte - eller 20,5 procent - af stemmerne i hovedstaden.

Går den profeti i opfyldelse, opnår partiet 12 af de 55 pladser i Borgerrepræsentationen. Ved valget i 2009 fik listen seks mandater og en enkelt borgmesterpost.

Også i Aalborg tyder det på, at Enhedslisten stormer ind i byrådet med spidskandidaten Per Clausen i front. 12,8 procent af stemmerne ser ud til at skaffe veteranens tropper fire mandater.

Ved kommunalvalget i 2009 var Enhedslisten slet ikke repræsenteret i byrådet. Dengang fik partiet 2,0 procent af stemmerne.

I Aarhus viser en exitprognose, at Enhedslisten går fra et enkelt til tre mandater.

Enhedslisten har kandidater til 84 ud af de 98 byråd og sigter efter at stå med 90-100 byrådsmedlemmer, når stemmerne er talt op.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere