To timer før lukketid: 57,5 procent har stemt

Interessen for valget til byråd og regionsråd tegner til en højere stemmeprocent end for fire år siden

Valgdagen igennem har vælgernes lyst til at sætte deres kryds været større end ved kommunal- og regionsrådsvalget for fire år siden. Derfor kan det ende med en noget større valgdeltagelse denne gang.

Klokken 18 - kun to timer før valgstederne lukker - havde 57,5 afgivet deres stemme. Det er 4,9 procentpoint flere end ved sidste kommunalvalg, hvor 52,6 havde stemt på samme tidspunkt.

Det viser et rundspørge, som Ritzau har foretaget til valgsteder i hele landet med tilsammen 373.498 vælgere.

Se også: Følg valget LIVE med Ekstra Bladet

Ved valget i 2009 endte stemmeprocenten på 65,8 procent, hvilket var den laveste i 35 år. Især de unge vælgere holdt sig væk.

Derfor har kampagnen "Tænk dig om før du ikke stemmer" på blandt andet internettet og på Facebook og Twitter skullet gøre de unge interesserede i at komme op af sofaen denne gang.

Også vælgere blandt indvandrere og socialt udsatte har været mål for kampagnen til 6,4 millioner kroner.

Se også: Lange knive, stemmekvæg og flæsk: Tjek den store valgordbog

Valgforskeren Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, glædede sig tirsdag eftermiddag over den tilsyneladende stigende valgdeltagelse.

Men det var for tidligt at sige, om det er tegn på, at nye vælgere har været henne og sætte deres kryds, understregede han.

- Det centrale for, om vi ender med at få en højere valgdeltagelse i aften klokken 20, er, at det er vælgere, der ellers ville ligge på sofaen, der har været henne at brevstemme, sagde han tidligere tirsdag eftermiddag.

For første gang har det været muligt at brevstemme på mobile valgsteder i kommunerne på steder, hvor folk færdes til daglig, og det har mange benyttet sig af.

Se også: Her skruer de skatten op i 2014

Først når de endelige valgresultater begynder at komme ind, vil det stå klart, om de nye vælgergrupper har sat deres kryds, eller om det er vælgere, der i forvejen ville have stemt helt normalt, der har benyttet sig af, at det er blevet lettere at brevstemme.

Valgets minister, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), har opfordret vælgerne til at gå hen og stemme for at få vendt den nedadgående tendens i valgdeltagelsen og for at vise, at de "vælger demokratiet til".

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere