Nu skærpes knivene

Krydserne er nu sat, og dermed begynder kommunalvalgets næste fase: Det beskidte spil, der også er kendt som 'de lange knives nat'. En række partier har rustet sig til at modstå fristelser og magtbegær ved at indrette 'war-rooms'.

Foto: Rumle Skafte
Foto: Rumle Skafte

Kristian Thulesen Dahls kontor er i disse timer omdannet til et såkaldt war-room.

Et strategi-center, hvor nogle af partiets tungeste drenge sidder klar til at bistå med strategi og overblik til de nyvalgte rundt om i landet.

På DF-formandens kontor på Christiansborg sidder, ud over Kristian Thulesen Dahl selv, partisekretær Poul Lindholm, folketingspolitiker Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og andre, der kender alt til, hvilke tricks politik byder på, og hvad man derfor skal være forberedt på som nyvalgt.

Se også: Engells Danmarks-kort: Her bliver valget dramatisk

- War-rooms som du kalder det, bruger vi til at få noget der ligner et overblik over udvalgsposter, og hvor mange blå og røde, vi har peget på, siger Dansk Folkepartis pressechef Søren Søndergaard til Ekstra Bladet.

På kontoret er der et stort Danmarks-kort, der som aftenen skrider frem vil blive fyldt med blå og røde flag – alt efter resultatet i de enkelte kommuner.

- Vi er helt med på, at uanset hvordan det er gået, så vil der komme uprøvede kræfter i byrådene. Så der vil være kommuner, hvor der kommer nogen ind, som ikke kender til gamet, siger Søren Søndergaard.

Rædselsfuldt og pinligt

- Det der foregår, kan være ualmindeligt rædselsfuldt. Selv jeg, der er interesseret i politik, synes jo, at forløbet kan blive helt pinligt på sådan en aften, fordi magtspillet får det værste frem i folk, hvis de har udsigt til en plads i havneudvalget, siger han.

Se også: Så mange milliarder jonglerer kommunalpolitikerne med

Og det er så strategernes opgave i war-room, at hjælpe de nyvalgte kandidater igennem de kommende timers fristelser og brutale forhandlinger.

- Vi har fuld tillid til, at de kan finde ud af det lokalt i eksempelvis Horsens. Men skulle der pludselig opstå en uventet situation, så ved de, hvor de kan ringe hen og få assistance, siger Søren Søndergaard.

Også Enhedslisten har forberedt sig på det forestående intense drama, hvor politikere vil løbe fra løfter, aftaler og politiske alliancer i kampen om indflydelsesrige poster og borgmesterkæderne.

Her er war-room placeret i partikontoret i Studiestræde i København, fortæller partiets presserådgiver Linda Hansen.

Forberedt på krejlerhandler

- Vores vigtigste opgave er at stå for en konstitueringshot-line. Kandidaterne skal kunne ringe ind, når de sidder i forhandlingerne, og også inden så de er lidt på forkant. Formandsposter og bestyrelsesposter er typisk afhængig af traditioner, men vi har mange nye, så derfor skal de være godt forberedt på de krejlerhandler, det vil være mange steder, siger Linda Hansen.

Hun fortæller, at partiet også det seneste år har holdt flere kandidatseminarer, hvor konstitueringsplanerne er blevet lagt. Og det er en ny udvikling hos Enhedslisten, fortæller Linda Hansen.

- Ved det seneste valg, var vi slet ikke så grundige. Vi fik 17-18 kandidater, hvor vi i dag står til omkring 100. Og i dag har vi et helt andet apparat på grund af medlemsfremgang og flere folketingsmedlemmer. Man kan vel godt sige, at vi er blevet mere professionelle siden sidst, siger hun.

Sikret økonomisk grundlag

Medlemsfremgangen og stigningen i antallet af politikere på Christiansborg har sikret det økonomiske grundlag gennem kontingenter og partiskat, fortæller Linda Hansen.

Ligesom Enhedslisten har Dansk Folkeparti holdt kurser, hvor kandidaterne de seneste år er uddannet i politik, organisation og hvordan et byråd fungerer.

Også Dansk Folkeparti har oprustet siden seneste kommunalvalg.

- Sidste gang havde vi ikke en central kommandovej. Derfor fik jeg nogle opkald hjemme, Kristian Thulesen Dahl fik nogle i Thyregod, og Pia Kjærsgaard besvarede også sine opkald om hjælp hjemmefra. Derfor har Kristian besluttet at få etableret et centralt sted, hvor vi bedre kan få overblikket, siger Dansk Folkepartis Søren Søndergaard.

DF gjorde Bondam til borgmester

Han peger på et par af de steder, hvor der sidst var brug for en særlig indsats. I København endte Dansk Folkeparti af alle med at sikre den radikale Klaus Bondam en borgmesterpost – noget de færreste ville have drømt om på forhånd. Forløbet var kulmineringen på et intenst forløb, hvor de konservative stædigt holdt fast i borgmesterdrømmen, selv om partiet var gået tilbage, samtidig med at DF var gået frem, og derfor stod til borgmesterposten.

Løsningen blev at DF fik indflydelsesrige poster til gengæld for at sikre Bondam en borgmesterstol.

Fristet af borgmester-post

Det andet brandpunkt var i Køge, hvor partiet helt uventet blev tilbudt borgmesterposten, fordi Venstre ikke kunne få den og ville bryde en tung socialdemokratisk dominans.

- Men de havde i Køge lavet en politisk aftale med Socialdemokraterne om at pege på deres borgmesterkandidat, siger Søren Søndergaard.

- Selvfølgelig var det fristende at tage imod tilbuddet om en borgmesterpost, men partiets og Kristian Thulesen Dahls mantra er, at vi overholder de aftaler, der er indgået. Det var de fuldt indstillede på i Køge, men midt i forhandlingerne havde de brug for, for en sikkerheds skyld, at få bekræftet, at det var den rette beslutning at sige nej til DFs første borgmesterpost, siger pressechefen.

Også de mere etablerede partier i kommunalpolitik er klar med war-rooms og strategisk assistance. Det fortæller partisekretær hos Socialdemokraterne Lars Midtiby.

Rigtig meget afgøres nu

- Vi havde inden valget borgmesterposten i halvdelen af landets kommuner, så der er en kultur i mange kommuner, hvor erfaringerne bliver givet videre. Men vi sidder også klar centralt og er klar til at hjælpe, hvis der er nogle svære konstellationer, eller hvis der er en pludselig, ny udvikling i nogle forhandlinger, siger han.

Ligesom Dansk Folkeparti og Enhedslisten har Socialdemokraterne holdt kurser for spidskandidater i forhandlingsteknik.

- Der er meget, der bliver afgjort i forhandlingerne, når stemmerne er givet. Rigtig meget, siger partisekretæren.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere