Nu tælles der - og sikkerheden er i top

Sikkerheden er i top, når de mange stemmer bliver talt op og meldt ind

Nu skal stemmerselderne tælles og efterfølgende transporteres til en hemmelig adresse, inden de skal fintælles i morgen. (Foto: Lars Krabbe / POLFOTO)
Nu skal stemmerselderne tælles og efterfølgende transporteres til en hemmelig adresse, inden de skal fintælles i morgen. (Foto: Lars Krabbe / POLFOTO)


 


Stemmerne er afgivet, og valgstederne er lukkede.

Stemmesedlerne ankom med en hemmelig transport fra morgenstunden til de forskellige valgsteder.

Dagen igennem er de gule og hvide sedler blevet opbevaret i aflåste rum, hvorfra der er ført minutiøse regnskab med, hvor mange der er udleveret.

Nu bliver stemmerne talt af de mange frivillige, der melder al data ind til KMD (tidligere Kommunedata).

- De store valgsteder taster direkte ind i vores system, mens de små valgsteder ringer ind til kommunekontor, som så tasterne oplysningerne ind, siger 'valggeneral' Steen Østergaard fra KMD og forklarer, at de mange data er omgivet af samme it-sikkerhed, som beskytter kommunernes mange overførsler til borgerne.

Se også: Digitale valglister gav fire kommuner sved på panden

I første omgang optalt efter partier, så de indledende valgresultater kan offentliggøres allerede i aften.

De partimedlemmer og frivillige, som parvis er sat til at tælle, er stykket sammen i partimodsætninger for at hindre snyd med stemmesedlerne.

De lange sedler bliver typisk delt op i bundter af 20 styk af tælle-makkerne, som tager fat i hver deres ende af hensyn til kontrol og så de lange stemmeselder ikke bliver beskadiget.

Se også: Løkke overfaldet verbalt

Hele systemet virker måske lidt gammeldags, men det er bestemt heller ikke let at ændre.

- Det handler meget om, at man betragter det her som demokratiets DNA. Så hvis man vil ændre det, så er det noget man skal være meget sikker på, og så skal der desuden være meget bredt politisk flertal, siger Steen Østergaard.

Se også: Vilhelmsen forventer dårligere valg

Senere skal stemmerne fintælles helt ned til de personlige stemmer for at få det endelige valgresultat.

Den opgave bliver varetaget af kommunerne, hvor de fleste venter til i morgen.

- Når stemmerne er talt op bliver alle stemmeselderne - også dem, der ikke er brugt - kørt hen til et sikkert sted, hvor der er vagt på om natten, siger Thomas Jakobsen, der er direktør ved valgsekretariatet i Københavns Kommune, som er ansvarlig for de godt 1600 kommunalarbejdere, der arbejder med valgaftenen og den efterfølgende stemmetælling.

Se også: Engells Danmarks-kort: Her bliver valget dramatisk

Han uddyber, at sikkerheden omkring de fysiske stemmesedler bestemt ikke er at kimse af.

- Valgsekretæren følger med transporten og politiet er orienteret. De kender vores ruter, vores afstemningssteder og så giver vi besked, når vi kører, så politiet ved, hvornår stemmesedlerne lander de pågældende steder, så de også kan patruljere der, siger Thomas Jakobsen.

I Københavns Kommune foregår fintællingen denne gang i Lokomotivhallerne og offentligheden er velkommen til at komme og kigge på.

Det nye sted har gjort plads til ekstra mange hænder til optællingen og direktøren håber, at København for første gang kan være hurtigere end Aarhus, hvilket betyder, at de endelige resultater skal være klar allerede ved 20-tiden onsdag aften.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere