Løkke tabte pusten: Helle størst trods rædselsstart

Venstre bliver ikke det største parti i det kommunale Danmark, selvom aftenens tidlige prognoser forudså det - her er det endelige valgresultat

Helle Thorning-Schmidt holdt en tabertale i Vega, men faktisk fik hendes parti et fint valg. (Tariq Mikkel Khan)
Helle Thorning-Schmidt holdt en tabertale i Vega, men faktisk fik hendes parti et fint valg. (Tariq Mikkel Khan)

Det lignede en skandaløs aften for Socialdemokraterne, men kommunalvalget ender med at blive en hæderlig succes for det gamle arbejderparti.

Helle Thorning-Schmidts parti får 29,5 procent af stemmerne, mod Venstres 26,6 procent.

Hvordan borgmesterposterne falder ud er endnu for tidligt at fastslå endeligt, men det står klart, at Socialdemokraterne fastholder landets fire største byer; København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Ingen af stederne nåede valget at blive rigtig spændende. Selvom den endelige fordeling af borgmesterposter i København i skrivende stund er uafklaret.

Socialdemokraternes trods alt fine aften blev især tydelig i Holstebro. Her havde Venstre opstillet den tidligere borgmester Ulla Tørnæs, men hun tabte i et tæt løb til H.C. Østerbye (S).

Johanne den store vinder

Socialdemokraterne nøjes med en tilbagegang på 1,1 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2009. Tidligere tirsdag så det ud til, at regeringspartiet ville tabe over fem procentpoint.

- Det er selvfølgelig en lille tilbagegang for os og en fremgang for Venstre, men ikke i nærheden af det, vi var spået til for bare seks timer siden, sagde Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, ved S-valgfesten på spillestedet Vega omkring midnat, da Socialdemokraterne for alvor begyndte at lægge afstand til Venstre.

- Selvfølgelig er vi kede af de borgmesterposter, vi ser ud til at have tabt. Samtidig kan vi se, vi har vundet andre, og vi har genvundet de fire store byer. Det kan vi ikke være skuffede over. Det er et godt resultat for os, siger Magnus Heunicke.

Venstre vinder 1,8 procentpoint i forhold til det seneste kommunalvalg på trods af den seneste tids stormvejr om V-formand Lars Løkke Rasmussens rejsevaner som GGGI-formand.

Og formanden erkender sin del af ansvaret for, at fremgangen ikke blev større.

- Jeg ved jo godt, at min egen personlige politiske kampform da har været bedre, end den har været netop i denne periode, sagde oppositionslederen ved Venstres valgfest i Huset i Magstræde i København på valgnatten.

- Og havde den været bedre, så havde jeg nok også kunne gøre en større forskel selv. Men jeg har gjort det så godt, jeg kunne, og har oplevet kampgejst og engagement hele vejen rundt, siger han.

Enhedslisten har den største fremgang blandt alle partierne og går 4,6 procentpoint frem til en stemmeandel på 6,9 procent.

Socialistisk Folkeparti får kommunalvalgets største lussing med en tilbagegang på 8,9 procentpoint, så partiet nu har 5,6 procent af stemmerne. Alligevel ser SF ud til at beholde sine to borgmesterposter.

Dansk Folkeparti går frem med to procentpoint til 10,1 procent af stemmerne og er det tredjestørste parti i kommunerne.

De Konservative har med 8,6 procent af stemmerne tabt 2,4 procentpoint i forhold til sidste kommunalvalg, men holder skansen i vigtige bastioner som Frederiksberg og Gentofte.

De Radikale vinder 1,1 procentpoint og har nu 4,8 procent af stemmerne, mens Liberal Alliance går fra 0,3 procent ved sidste valg til nu 2,9 procent af stemmerne.

I alt har fem procent af vælgerne stemt på en lokalliste - det er en fremgang på 0,4 procentpoint.

Den sidste stemme var talt og det endelige valgresultat gjort op klokken 03.45 onsdag morgen. Den endelige stemmeprocent landede på 71,9 procent og slog dermed valgdeltagelsen fra kommunalvalget i 2009 på 65,8 procent med flere længder.

Valgets store vinder bliver dog de to yderpartier, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

I skrivende stund er DF i spil til to borgmesterposter i Køge og Hvidovre, efter borgmesterposten i Guldborgsund glippede på målstregen. Hvordan det falder ud, vil blive afgjort i løbet af natten eller de efterfølgende dage.

Enhedslisten kan heller ikke efter i aften smykke sig med borgmesterkæder, udover de to som formentlig venter i København efter partiet her har knap 20 procent af vælgerne bag sig.

Men med 6,6 procent af stemmerne på landsplan bliver venstrefløjspartiet tre gange større end hidtil i kommunerne. Og står dermed til en eller måske sågar to pladser i bestyrelsen hos Kommunernes Landsforening (KL). 


Læser du via mobilen - så se valgtallene her

SE RESULTATERNE FRA DIN KOMMUNE HER:0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere