DF får rådmandspost i Aarhus

Dansk Folkepartis Jette Skive ved endnu ikke hvilken rådmandspost hun får

Jette Skive fra Dansk Folkeparti bliver ny rådmand i Aarhus. (Polfoto)
Jette Skive fra Dansk Folkeparti bliver ny rådmand i Aarhus. (Polfoto)

Dansk Folkeparti får for første gang en rådmandspost i landets næststørste by.

Det står klart efter Jette Skives gode valg.

- Jeg er meget, meget glad og lykkelig og går ydmygt til mit nye job og håber, at jeg kan gøre en forskel, siger den nye rådmand, som dog endnu ikke ved, hvilken post hun får.

Selv om Socialdemokraterne efter tirsdagens kommunalvalg har et mandat mindre i Aarhus byråd, så bliver borgmester Jacob Bundsgaard sikkert siddende i stolen.

Samlet ender valget med en lille tilbagegang for den røde blok i den østjyske hovedstad fra 21 til 20 mandater. Alligevel er det dog klart bedre end end den blå fløjs sammenlagte 11 mandater.

Samme antal trak Venstre selv i hus, da partiet for første og hidtil eneste gang fravristede Socialdemokraterne magten i byen med Louise Gade i spidsen i 2002.

Denne gang ender Venstre trods en valggevinst på et enkelt mandat på seks mandater. De Konservative mister et mandat og har nu to.

Mens Enhedslisten tredobler sit mandattal fra en til tre, så får SF en ordentlig øretæve og mister tre af sine hidtil fem mandater. Liberal Alliance kommer i byrådet med et enkelt mandat. De Radikale vinder et ekstra mandat og har nu to.

Trods den store fremgang får Enhedslisten ingen rådmandspost i Aarhus.

Stemmefordelingen betyder samlet altså, at der ikke pilles ved, at Jacob Bundsgaard nu også er valgt som borgmester i sin egen ret, efter at han i august 2011 fik stolen foræret, da partifællen Nicolai Wammen forlod posten i utide for at stille op til Folketinget.

Til gengæld har magtfordelingen mellem blokkene betydning for den vigtige fordeling af rådmandsposterne i landets næststørste by.

Det kan blandt andet betyde, at rød blok må aflevere den store magistratsafdeling for børn og unge til Venstre, når blå blok er førstevælger til den næste post efter borgmesterposten.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere