Forsker: Drop prognoser til vælgerne har stemt

Effekten af valgprognoser på selve valgdagen er ukendt og bør derfor undgås, mener valgforsker efter DR-fadæse

Diskussionen om exitpolls er blusset op på ny efter kommunalvalget.

Ifølge en prognose lavet af Epinion og offentliggjort seks timer før valgstederne lukkede tirsdag aften ville Socialdemokraterne miste omkring otte procentpoint og få bare 22,7 procent af stemmerne.

Men den endelige optælling af stemmerne viste natten til onsdag, at Socialdemokraterne trods en mindre tilbagegang fortsat er Danmarks største kommunale parti med 29,5 procent af vælgerne bag sig.

Det peger ifølge valgforsker og lektor Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet med al tydelighed på de helt grundliggende problemer ved denne type prognoser.

DR's exitprognose baserer sig på 744 personer i en blanding af meningsmålinger i fire dage forud for valget og interview med vælgere, der har afgivet deres stemme.

- Analysen er jo baseret på alt, alt for få personer i forhold især til et kommunalvalg med utroligt mange usikkerhedsfaktorer og lokale forskelle. Desuden er den jo bevisligt forkert, og den kommer så tidligt på dagen, at vælgerne kan stemme i mange timer endnu, siger Ulrik Kjær.

Mens andre forskere har påpeget, at der ikke er dokumenterede effekt af tidlige prognoser på valgets endelige resultat, så mener Ulrik Kjær, at der en risiko, der ikke er værd at løbe.

- Det er så svært at undersøge, at vi faktisk ikke reelt ved, om det påvirker vælgerne. Hverken at der udlægges vindere og tabere så længe, før at valget er slut eller den store og jo faktuelt meget forkerte mediedækning, som en sådan prognose hurtigt trækker med sig, siger han.

- Netop derfor mener jeg, at det bedste ville være at give vælgerne fred for denne typer gisninger, indtil de har stemt trods underholdningseffekten. Derefter kan man så fint bruge exitpolls som en del af underholdningen på valgaftenen fra kl. 20, indtil de rigtige resultater kommer, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere