Skandalesag fik Christian Friis Bach frem i rampelyset

Radikale Christian Friis Bach førte indtil GGGI-sagen en forholdsvis anonym tilværelse som udviklingsminister

(Foto: Ekstra Bladet)
(Foto: Ekstra Bladet)

Christian Friis Bach (R) har måske ikke været regeringens mest kendte minister. Men han har uden tvivl været blandt dem, der kendte sit ministerområde bedst, da han efter folketingsvalget i 2011 satte sig på posten som udviklingsminister.

En post, han nu ser ud til at forlade på grund af skandalen omkring klimaorganisationen GGGI.

Trods flere forsøg på at blive valgt ind i Folketinget var Friis Bach kun netop blevet valgt ind for første gang, da han blev udnævnt til minister i Helle Thorning-Schmidts (S) regering.

Se også: Kredsformand: Friis Bach går af

Og den uerfarne folketingspolitiker kunne trække på et mangeårigt engagement inden for klima og miljø og på sit virke i flere humanitære organisationer.

I 1997 blev Christian Friis Bach udpeget som den yngste formand for Mellemfolkeligt Samvirke, og fra 2005 til 2010 var han international chef i Folkekirkens Nødhjælp.

Han er uddannet agronom og supplerede senere sit cv med en ph.d. i international økonomi. Og så har han efter en ungdomsflirt med VU været medlem af De Radikale i snart 30 år.

Se også: Kilder: GGGI-skandale fælder Friis Bach

På dagen for sin udnævnelse vakte han opsigt ved at ankomme i en Ellert for at møde dronningen på Amalienborg. Men ellers har der været forholdsvist stille om ministeren. Altså indtil GGGI-sagen.

Tidligere på året viste en måling fra Gallup fra Berlingske, at Friis Bach var den mindst kendte af regeringens 23 ministre. Kun hver fjerde dansker var i stand til at sætte parti på Christian Friis Bach.

Alligevel har han været i stand til at samle et bredt flertal bag ny lovgivning og strategi for de danske bistandsmidler.

Se også: Sådan er Friis Bach rodet ind i GGGI-skandale

- Det endte med opbakning helt fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti, som bestemt ikke var enige om retningen til at begynde med, sagde han i oktober i et interview med Jyllands-Posten.

I forbindelse med GGGI-sagen har der dog været en del mere fokus på ministeren, der har fortalt, at han ikke orienterede Folketinget om forholdene i GGGI, fordi han ikke mente, at der var tale om korruption.

Privat er 47-årige Friis Bach far til tre og driver sammen med hustruen Karin Friis Bach et fritidslandbrug i Ganløse.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere