Nu hører I efter: Gør noget ved dagpengene!

A-kasserne kræver handling fra finansminister Bjarne Corydon og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, så de kan finde en rigtig løsning på problemet med de tusindvis af danskere, der mister dagpengeretten. Løsning skal nemlig komme i forbindelse med de afsluttende finanslovsforhandlinger.

Regeringens finansminister Bjarne Corydon og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og Frank Aaen må hellere høre efter nu, hvis de vil gøre noget alvorligt ved dagpengeproblemerne. (Arkivfoto: Joachim Adrian).
Regeringens finansminister Bjarne Corydon og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og Frank Aaen må hellere høre efter nu, hvis de vil gøre noget alvorligt ved dagpengeproblemerne. (Arkivfoto: Joachim Adrian).

- Man kan jo klare sig et stykke tid med besværgelser, men når fakta dukker op, er man nødt til at gøre noget.

Der er på det nærmeste tale om et nødråb fra AK-Samvirkes direktør Verner Sand Kirk.

Særligt regeringen og Enhedslisten skal høre efter, for det handler om de tusindvis af danskere, der allerede er faldet ud af dagpengesystemet og falder ud næste år. Og regeringen og Enhedslisten kan i dag nå frem til en finanslovsaftale får 2014, og her er det nødvendigt med en løsning i forhold til de mange danskere, der ryger ud af systemet.

100 ryger ud om dagen

Omkring 100 danskere mister i øjeblikket hver dag retten til dagpenge. Helt så slemt står det ikke til næste år, men alligevel vil godt 14.000 danskere næste år vil miste dagpengeretten, viser en opgørelse fra AK-Samvirke.

Selv om tallet er lavere end de cirka 33.000, der falder ud i år, er 14.000 alt for højt og langt over det tal, der lå til grund for dagpengereformen, som VK-regeringen med støtte fra DF og R vedtog i 2010, påpeger Verner Sand Kirk.

Dengang regnede man med, at forkortelsen af dagpengeperioden og fordoblingen af optjeningsperioden ville betyde 2000-4000 ville miste dagpengeretten.

Se også: 33.000 danskere uden dagpenge

Fatale fejlanalyser

- Det baserede sig på fatale fejlanalyser, og det er fortsat et meget, meget voldsomt tal, og vi ligger langt, langt over forudsæningen for den her stramning. Det er et af de mest voldsomme indgreb, der er sket på området. Det er jo helt utroligt, hvis vi ligefrem skal glæde os over, at det 'kun er 14.000 om året', siger direktøren for a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke, der lige fra begyndelsen har påpeget, at problemet er langt mere alvorligt end politikerne har villet stå ved.

- Det bedste var selvfølgelig at finde frem til en varig løsning. Men det er naivt at tro på. Derfor peger vi på, at man i det mindste kunne erkende, at man ikke var klar over, hvor alvorlig stramningen var, og derfor gøre noget ved problemet nu. Stramningen var simpelthen for hård, fordi det både var halvering af dagpengeperioden og dobbelt op på optjeningsretten. Det svarer til, at man både fordobler prisen på et klippekort og skærer halvdelen af klippene væk, siger Verner Sand Kirk til Ekstra Bladet.

Lappeløsninger virker ikke mere

Han medgiver, at den nuværende regering har lavet flere lappeløsninger for at rette op på skævheden i dagpengereformen, men det er netop lappeløsninger, og effekten af dem er desuden allerede ved at fortage sig.

- Problemet er, at den nuværende regering har videreført præcis den grundmodel, som VK med støtte fra R og DF indførte. De redningsplanker, der er lavet, er ved at blive faset ud, og vi har allerede omkring 4.500 danskere som står helt uden noget som helst, siger han.

- Politikerne taler stadig om det her som et indfasningsproblem, og det er rigtigt, at der er gode forklaringer på at så mange falder ud i år. Det er på grund af en tåbelig og brutal indfasning. Men det understreger, at det er et varigt problem, for dem der falder ud nu er efter den oprindelige model, siger Verner Sand Kirk.

Tager modet fra folk

Han gør desuden op med den hidtil mest brugte undskyldning for stramningerne. Nemlig den, at jo tættere man kommer på at miste sine dagpenge, jo mere vil man lede efter et job - og derfor også få et.

- Det passer altså ikke, at de nok skal finde job, når det kommer tæt på. Tværtimod ser det ud til, at det er lige modsat, nemlig at det helt tager modet fra folk, når man strammer så voldsomt. Det kan man bl.a. se på, at det er meget få af dem, der er røget ud indtil nu, der har fået job.

Så længe finanslovsforhandlingerne står på, vil finansministeren ikke kommentere sagen.

Ledige ser færre jobmuligheder

Se også: Firmaer snyder sig til gratis arbejdskraft Firmaer snyder sig til gratis arbejdskraft

1 af 2 AK-Samvirkes direktør har længe advaret imod, at der var noget helt galt med dagpenge-stramningerne. Både da de blev gennemført af VK-regeringen med støtte fra DF og R, og da den nuværende regeringen førte dem videre. Verner Sand Kirk opfordrer derfor til som minimum at droppe de skærpede optjeningskrav. (Foto: EB).
2 af 2 Regeringens finansminister Bjarne Corydon og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og Frank Aaen må hellere høre efter nu, hvis de vil gøre noget alvorligt ved dagpengeproblemerne. (Arkivfoto: Joachim Adrian).
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere