Avis: Dansk ambassadør har en rolle i Friis Bach-afgang

Ambassadør i Sydkorea har tilsyneladende rolle i de begivenheder, der førte til udviklingsministerens afgang

Ambassadør i Sydkorea har tilsyneladende rolle i de begivenheder, der førte til udviklingsministerens afgang (Foto: POLFOTO)
Ambassadør i Sydkorea har tilsyneladende rolle i de begivenheder, der førte til udviklingsministerens afgang (Foto: POLFOTO)

Den danske ambassadør i Sydkorea, Peter Lysholt Hansen, spiller tilsyneladende en nøglerolle i det dramatiske forløb, der torsdag førte til nu forhenværende udviklingsminister Christian Friis Bachs (R) afgang. Det skriver Politiken lørdag.

Se også: Hendes opkald fik Friis Bach til at gå

Ambassaden i Seoul har gentagne gange leveret oplysninger til ministeriet, der klart tilkendegiver, at den danske regering intet kendte til de luksuriøse rejseregler i klimaorganisationen GGGI.

Men i en mail til en af Friis Bachs nærmeste rådgivere blev der i sidste uge pludselig gjort opmærksom på, at Peter Lysholt Hansen ikke var til stede på det afgørende bestyrelsesmøde i maj 2012, hvor GGGI’s kontroversielle rejseregler blev godkendt.

Se også: Søren Pind går mod Claus Hjort i sag om GGGI-undersøgelse

Adfærd skabte undren
Politiken erfarer, at oplysningen om ambassadørens fravær skabte dyb forundring i toppen af Udenrigsministeriet.

Samme Lysholt Hansen havde nemlig været ansvarlig for at briefe ministeren før bestyrelsesmøder i GGGI, og derfor vakte det forundring, at han pludselig sendte signaler om, at han selv ikke havde noget at gøre med det pågældende møde.

Det er i døgnene efter oplysningerne om ambassadørens fravær, at det går op for de øverste embedsmænd og senere Friis Bach, at Folketinget er blevet ført bag lyset i spørgsmålet om regeringens godkendelse af rejsereglerne.

Se også: S tøver med ekstern undersøgelse af Friis Bachs fald

Christian Friis Bach lægger ikke skjul på sin kritik af ambassaden i Sydkorea.

- Jeg modtager ukorrekte oplysninger, men jeg videregiver dem, og det er mit ansvar. Og så er den ikke længere. Nu må den kommende undersøgelse vise, hvad der er sket, siger Christian Friis Bach til Politiken.

Underligt budskab
Oplysningen om ambassadørens fravær på GGGI-mødet skaber også forundring blandt regeringsordførere.

Se også: Thorning afviser mistanke i GGGI-sag

- Der er ingen tvivl om, at alarmklokkerne ringer, når der kommer sådan en mail. Det er en meget underlig besked at sende til en særlig rådgiver. Jeg vil ikke spekulere i folks hensigter, men det understreger behovet for at få tingene undersøgt til bunds, siger klimaordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Politiken.

Ifølge Politikens oplysninger blev regeringens involvering undersøgt i starten af oktober. Siden bad Friis Bach om endnu en kulegravning, der også viste, at regeringen ikke kendte til rejsereglerne.

Se også: DOKUMENTATION: Papirerne der fældede Friis Bach

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Peter Lysholt Hansen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere