Engell: Finanslov kan ende i politisk brud

Regeringen og Enhedslisten står stejlt over for hinanden i finansloven, siger politisk kommentator Hans Engell

Det er ikke sikkert, at regeringen lander en aftale om finansloven med Enhedslisten. Parterne står så stejlt over for hinanden, at forhandlingerne, som søndag skulle være færdige, kan ende i en højdramatisk politisk situation med et muligt folketingsvalg.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Det er bestemt ikke 100 procent sikkert, at det lykkes. Så har vi en højdramatisk politisk situation.

- Selv om det ser ud til, at det bliver let for regeringen at lave en aftale med Venstre, så vil Lars Løkke Rasmussen vide, at regeringens parlamentariske grundlag er smuttet. Det kan muligvis friste ham, siger Hans Engell.

Han finder det særpræget, at regeringen opremser Enhedslistens resultater i et notat.

- Alene dét, at man nu er kommet til at udveksle verbalnoter - dokumenter om, hvad man har lovet hinanden - er en meget usædvanlig form for finanslovforhandling, siger Hans Engell.

De to knaster er ifølge kilder tæt på forhandlingerne social dumping med underbetalt udenlandsk arbejdskraft samt rettigheder for ældre. Dels kræver Enhedslisten sociale klausuler, som sikrer danske løn- og arbejdsvilkår ved offentligt byggeri.

Dels skal ældre have et lovkrav på et bad to gange om ugen, rengøring hver 14. dag og hovedrengøring én gang årligt. Kravet lovfæstes, fordi Enhedslisten sidste år fik en halv milliard kroner til daginstitutioner, men kommunerne brugte beløbet til andre formål.

Skønt Enhedslisten har fået en grøn fond og andre indrømmelser, skorter det på gensidig tillid mellem parterne, mener Hans Engell.

- Der er en afgrundsdyb mistillid mellem Enhedslisten og regeringen. Enhedslisten stoler ikke på regeringen, som synes, at Enhedslisten forhandler på en meget besværlig måde, siger Hans Engell.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere