Engell om finansloven: De vandt - de tabte

Tirsdag blev en dramatisk aften i dansk politik, da regeringen indgik en finanslovsaftale med Venstre og De Konservative

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, har vurderet hvordan partierne har klaret skærene efter den nye finanslov. (FOTO: JENS DRESLING).
Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, har vurderet hvordan partierne har klaret skærene efter den nye finanslov. (FOTO: JENS DRESLING).

Tirsdag blev en dramatisk aften i dansk politik, da regeringen indgik en finanslovsaftale med Venstre og De Konservative og dermed endnu engang lukkede Enhedslisten ud i kulden.

Men det er dog langt fra kun Johanne Schmidt-Nielsen og co., der må føle sig ude i kulden. SF må nemlig endnu engang kigge langt efter deres aftryk på en aftale.

Se også: SF-formand: Digtoplæsning vigtigere end finanslov

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, har vurderet hvordan partierne har klaret skærene.

- Der er ingen tvivl om, at den her blå finanslov rammer SF specielt hårdt. Det kommer til at give Vilhelmsen og SF store vanskeligheder. Det der skete var jo sådan set SFs mareridt. Først har vi kommunalvalget, hvor partiet mister to tredjedele af deres kommunale bestyrelsesmedlemmer, derefter så indgås der en stor finanslovsaftale med Venstre. Det kan næsten ikke være værre, siger Hans Engell og undres over, at SF-formanden sad og lyttede til den unge digter Yahya Hassan, mens de afgørende skridt blev taget i finanslovsforhandlingerne.

- Det er tredje eller fjerde gang at SFs formand er fraværende, når der træffes store politiske beslutninger, og det virker altså noget mærkeligt. Hvordan kan det være, at hun aldrig er der, når der skal træffes de helt store beslutninger? Det er vel sådan set det, at partilederen er der for.

Den helt store vinder
Derimod mener Engell, at formanden for Venstre kan klappe sig selv på skulderen efter flere ugers fravær.

- Jeg mener, at Lars Løkke Rasmussen er den helt store vinder i det her spil. Han havde i den grad brug for at vise politisk nærvær. Han havde brug for en aftale, der igen placerer ham centralt, så det hele ikke handler om GGGI og hans personlige økonomi. For ham er det her en stor sejr.

Se også: Annette Vilhelmsen: VK var billigt til salg

Regeringen fik en aftale på plads, men de kan have kostet på bundlinjen. Det kan betyde, at det næste valg kommer tidligere end ellers beregnet.

- Regeringen fik jo sin aftale på plads, men hovedproblemet for dem bliver, at fra nu af og frem til næste folketingsvalg vil der ikke være en eneste stor sag, der skal bæres igennem med Enhedslisten. Det betyder samtidig, at regeringens liv er blevet forkortet af det her.

Kan gå med oprejst pande
Den politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen besluttede i 11. time at række hånden ud til finansminister Bjarne Corydon, da det gik op for Enhedslisten, at regeringen var i gang med at forhandle en lynaftale om finansloven med Lars Løkke Rasmussen.

Se også: De pisser igen på Johanne

Det lykkedes ikke, men Johanne behøver ikke bøje hovedet, mener kommentatoren.

- Enhedslisten kommer ok ud af det her, fordi Johanne Schmidt-Nielsen kæmpede for det, de gik til forhandlingsbordet med, så hun har ikke noget at skulle forsvare over for sit bagland. Selvfølgelig får de ikke noget indflydelse, men jeg ser dem ikke som egentlige tabere

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere