Hendes opkald fik Friis Bach til at gå

Ministerium mørklægger top-embedsmands rolle i GGGI-skandale

Christian Friis Bach overvåges af sine embedsmænd ved overdragelsen i går. Det var Charlotte Slente (midt i billedet - sort tøj og mørkt hår), der overbragte nyheden til den nu tidligere udviklingsminister. (Foto: Khan Mikkel Tariq)
Christian Friis Bach overvåges af sine embedsmænd ved overdragelsen i går. Det var Charlotte Slente (midt i billedet - sort tøj og mørkt hår), der overbragte nyheden til den nu tidligere udviklingsminister. (Foto: Khan Mikkel Tariq)

Det var direktøren for udviklingspolitik i Udenrigsministeriet, Charlotte Slente, som onsdag foretog det famøse telefonopkald til Gaza, som øjeblikket fik Christian Friis Bach til at træffe beslutningen om at stoppe som Udviklingsminister.

Det bekræfter centralt placerede kilder overfor Ekstra Bladet.

Da den nu forhenværende radikale minister i går overdrog sit ministerium til partifællen Rasmus Helveg Petersen, stod hun på første række - og var den i salen, som græd mest åbenlyst under Friis Bachs afskedstale.

Flertal om Friis Bach: Sæt navn på embedsmanden

Risikerer halshugning

Charlotte Slente er en af ministeriets øverste embedsmænd. Hun er placeret lige under departementschefen Ulrik Vestergaard Knudsen – og det hende, som har ansvaret for samarbejdet med GGGI.

Dermed står Charlotte Slente også i første række, når en intern undersøgelse nu skal afklare, hvorfor Christian Friis Bach har afgivet forkerte oplysninger til både Folketinget og offentligheden om vedtagelsen af rejsereglerne i GGGI, der lod formanden Lars Løkke Rasmussen flyve på de eksorbitant dyre first class-billetter.

En undersøgelse der ifølge flere eksperter kan koste flere hoveder i ministeriet.

Christian Friis Bach har hårdnakket benægtet, at bestyrelsen i GGGI - hvor han altså selv har siddet - godkendte de eksorbitante rejseregler. Men nu har det altså vist sig, at han selv har været med til at godkende dem.

- Det er i strid med, hvad jeg har fået at vide og sagt gentagne gange. Ministeriet har givet mig forkerte oplysninger i en meget vigtig sag. Derfor trak jeg mig med det samme, sagde han i går på sit pressemøde, hvor han begrundede sin pludselige afgang.

Jeg var aldrig gået af frivilligtRelated content

Sov under mødet

Dokumenterne, som nu påmystisk vis er dukket op til overfladen onsdag viser da også klokkeklart, at Friis Bach må have snorksovet under GGGI-bestyrelsesmødet i maj 2012, hvor rejsereglerne blev godkendt.

- Jeg har ikke selv bemærket det. Det var et underpunkt til et andet punkt, der hed 'regulations', og dem fik jeg beklageligvis ikke læst, sagde Christian Friis Bach på sit pressemøde i går.

Dagsordenen fra mødet viser ellers tydeligt, at bestyrelsen skal tage stilling til GGGI’s rejsepolitik (på engelsk Travel Policy). Og var den danske minister dykket lidt ned i bilagene, så havde han set, at rejsereglerne helt klart giver formanden ret til at flyve på first class. Der står dog ingen steder, at den nye formand Lars Løkke var tvunget til det.

Udenrigsministeriets departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen forklarede i går, at ministeriet hele tiden har haft dokumenterne i ’systemet’. Men at ingen angiveligt været klar over det før begyndelsen af november.

Hvorfor oplysningerne først kom frem dagen efter kommunalvalget, skal undersøgelsen nu afdække.

Ambassadøren sendte rejsereglerne

Da Ekstra Bladet i starten af oktober afslørede Lars Løkke Rasmussens eksorbitante rejser, blev Danmarks ambassadør i Sydkorea Peter Lysholt Hansen af Udviklingsministeriet bedt om at skaffe dokumentation for GGGIs rejseregler.

En aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået i Udviklingsministeriet, viser, at ambassadøren fik dem tilsendt fra GGGI den 7. oktober – og derefter videresendte reglerne til Udenrigsministeriet.

I de akter fremgår det ikke, at rejsereglerne blev vedtaget på et møde, hvor Friis Bach deltog. Her var de blot beskrevet og nedfældet i et såkaldt memorandum dateret december 2012 – altså efter Lars Løkke Rasmussen var blevet formand for GGGI.

På pressemødet i går kunne Friis Bach ikke afvise, at de nye oplysninger også stammer fra Danmarks Ambassade i Seoul.

Ekstra Bladet – og formentlig en række andre medier - har søgt aktindsigt i bestyrelsesreferaterne fra GGGI, og det kan muligvis være i den forbindelse, at de nye oplysninger er kommet frem. Det ønsker Udenrigsministeriet ikke at oplyse. Ministeriet nægter også at oplyse, hvor dokumenterne har forputtet sig i det halvandet år, der er gået siden bestyrelsesmødet i maj 2012.

Hverken Ulrik Vestergaard Knudsen eller Charlotte Slente ønsker at kommentere Ekstra Bladets oplysninger.