33.000 danskere uden dagpenge

AK Samvirke kræver: Regeringen må sørge for en løsning i forbindelse med finansloven

Den langtidsledige Tonny Ellemand Larsen var blandt de første til at mærke konsekvenserne af de nye, stramme dagpengeregler. Foto: Tariq Mikkel Khan
Den langtidsledige Tonny Ellemand Larsen var blandt de første til at mærke konsekvenserne af de nye, stramme dagpengeregler. Foto: Tariq Mikkel Khan

Flere end 33.000 danskere vil have mistet dagpengeretten, når året er omme.

Det viser en ny opgørelse fra AK-Samvirke.

30.700 har frem til 20. oktober mistet dagpengeretten, og omkring 1200 vil derudover miste retten hver måned det næste års tid, viser prognosen fra brancheorganisationen for landets a-kasser.

- Det viser, at omfanget er enormt. Det er så stort, at det er tydeligt, at det ikke bare handler om, at der bare er nogen, der ikke gider at søge arbejde. Det demonterer fortællingen om, at det bare er en gruppe Dovne Robert’er, siger AK-Samvirkes direktør, Verner Sand Kirk.

- Det er uhyggeligt mange mennesker, der bliver ramt. Det er tusindvis af familiers økonomi, det handler om, siger han.

Skal ind i finanslovaftale
Verner Sand Kirk understreger, at 33.000 ligger ’milevidt fra det tal, der lå til grund for den seneste finanslovaftale’. Tallet var dengang omkring det halve.

Enhedslisten fik i maj en midlertidig lempelse af forholdene og blandt andet sikret en arbejdsmarkedsydelse på kontanthjælpsniveau, men de 15 måneder, den kan vare, afkortes løbende, så ordningen er helt væk i andet halvår 2016.

Derfor skriger de aktuelle finanslovforhandlinger på at tage hånd om de mange danskere, der falder ud af dagpengesystemet, mener direktøren i AK-Samvirke.

- Man må anstændigvis ændre på det strammede genoptjeningskrav. I det mindste midlertidigt, indtil der kommer noget ud af den kommende dagpengekommission. Det er ufatteligt, at regeringen ikke kan indse det, selv Dansk Folkeparti har jo sagt, at det vil støtte sådan en løsning, siger han.

Verner Sand Kirk henviser til, at optjeningsperioden til retten til dagpenge er fordoblet fra et halvt til et helt år af VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Finanslov-tavshed
Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og finansminister Bjarne Corydon, men begge afviser at kommentere historien med henvisning til, at finanslovforhandlingerne er i fuld gang.

Vi har også forsøgt at få kommentarer fra Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, og arbejdsmarkedsordfører, Christian Juel, men ingen af dem vendte tilbage. Også dette skal ses i lyset af, at Enhedslisten i dag ventes at indgå en finanslovaftale med regeringen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere